top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η σημασία της Οικονομικής διαχείρισης στην λειτουργία των εταιρειών


Η οικονομική διαχείριση σημαίνει τον προγραμματισμό και τον κατάλληλο χειρισμό της χρήσης των οικονομικών πόρων της εταιρείας. Παρόλο που μια εταιρεία μπορεί να έχει οικονομικό τμήμα ή λογιστικά να υποστηρίζετε από ανεξάρτητο γραφείο το οποίο να παρέχει οικονομική καθοδήγηση, η οικονομική διαχείριση είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές εργασίας του οικονομικού τμήματος.


Ο στόχος της διαχείρισης ταμειακών διαθεσίμων είναι να διασφαλιστεί ότι η εταιρεία έχει πάντα τους πόρους που χρειάζονται για την έγκαιρη τήρηση των οικονομικών της υποχρεώσεων. Ένα ταμειακό έλλειμμα σε σύγκριση με τις προβλέψεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εικόνα και τις λειτουργίες της.


Η διαχείριση των εισπρακτέων – πληρωτέων λογαριασμών αποτελεί μέρος της αποτελεσματικής διαχείρισης. Η εταιρεία οφείλει να βεβαιωθεί ότι συλλέγει όλα τα κεφάλαια που της οφείλονται όσο πιο γρήγορα μπορεί. Αντίθετα, επιδιώκει να επιμηκύνει το χρόνο που χρειάζεται για να πληρώσει οφειλές της. Ο κύριος ωστόσο σκοπός είναι η εταιρεία με τον κατάλληλο χειρισμό να μην αποκτήσει φήμη ότι πληρώνει αργοπορημένα με αποτέλεσμα σε αυτή οι προμηθευτές να επιβάλλουν κατόπιν αυστηρούς όρους αποπληρωμής.


Η πτυχή της οικονομικής διαχείρισης όταν καταρτίζεται το πλάνο περιλαμβάνει την ακριβή πρόβλεψη των εσόδων, των εξόδων και των καθαρών κερδών της εταιρείας. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την πρόβλεψη αυτή ως εργαλείο για την οικονομική διαχείριση. Σημαντικές ωστόσο αρνητικές διακυμάνσεις στις προβλέψεις δείχνουν ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι επιδόσεις της εταιρείας στην αγορά δεν ήταν αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν όταν καταρτίστηκε το ετήσιο πλάνο. Η ανάλυση αυτών των διακυμάνσεων οδηγεί σε συνέχεια την εταιρεία σε αλλαγές που πρέπει να κάνει σε στρατηγικές ή και λειτουργίες, ώστε να επιστρέψει στην πορεία προς την επίτευξη των στόχων της.


Γενικά οι διοικήσεις των εταιρειών απαιτούν έγκαιρες και ακριβείς αναφορές για να λαμβάνουν αποφάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση. Το οικονομικό τμήμα που είναι υπεύθυνο για διαχείριση πρέπει να καθορίζει κάθε φορά τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται η διοίκηση για τη λήψη αποφάσεων.


Η οικονομική διαχείριση αφορά όλες τις εταιρίες ξεκινώντας και από τις startup. Καθώς κάθε εταιρεία μεγαλώνει, για να μπορέσει να επεκταθεί απαιτείται η απόκτηση κατάλληλου ύψους κεφαλαίου για την χρηματοδότηση της. Ακριβώς εδώ η χρηματοοικονομική διαχείριση παρουσιάζει την δομή του κεφαλαίου καθώς και την μορφή του, και συγκεκριμένα το ύψος και το πότε αυτό χρειάζεται. Αυτό έχει θετική επίπτωση σε μεγάλες εταιρίες με σταθερή ταμειακή ροή, οι οποίες είναι σε θέση να δανειστούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page