top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Δείκτης κάλυψης εξυπηρέτησης χρέους


Ο δείκτης κάλυψης εξυπηρέτησης του χρέους είναι μια οικονομική αναλογία που μετρά την ικανότητα μιας εταιρείας να εξυπηρετεί τα τρέχοντα χρέη της σε σύγκριση των καθαρών λειτουργικών εσόδων της με το σύνολο των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους. Με άλλα λόγια, αυτή η αναλογία συγκρίνει ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας με τις τρέχουσες υποχρεώσεις και κατ 'αρχήν των τοκοχρεολυσίων της.


Ο δείκτης είναι σημαντικός και για τους πιστωτές και τους επενδυτές, αλλά οι πιστωτές πιο συχνά τον αναλύουν επειδή ο δείκτης αυτός μετρά την ικανότητα της εταιρείας να αντεπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις του χρέους της. Οι πιστωτές, όχι μόνο θέλουν να γνωρίζουν την ταμειακή θέση και τις ταμειακές ροές της εταιρείας, θέλουν επίσης να γνωρίζουν πόσο είναι το χρέος σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ποια είναι τα διαθέσιμα που απαιτούνται για την πληρωμή των τρεχόντων και μελλοντικών χρεών της.


Σε αντίθεση με την αναλογία του χρέους, ο δείκτης κάλυψης εξυπηρέτησης του χρέους λαμβάνει υπόψη όλα τα έξοδα που σχετίζονται με το χρέος, συμπεριλαμβανομένων των χρεωστικών τόκων καθώς και άλλων υποχρεώσεων. Με τον τρόπο αυτό, ο δείκτης αυτός είναι πιο αποκαλυπτικός σε σχέση με την ικανότητα μιας εταιρείας να πληρώσει το χρέος της από τον δείκτη χρέους.


Ο δείκτης υπολογίζεται διαιρώντας τα καθαρά λειτουργικά έσοδα από την συνολική εξυπηρέτηση του χρέους. Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα είναι τα έσοδα ή οι ταμειακές ροές που έχουν απομείνει μετά από όλα τα λειτουργικά έξοδα που έχουν καταβληθεί. Αυτό συχνά ονομάζεται κέρδη προ τόκων και φόρων.


Η συνολική εξυπηρέτηση του χρέους αναφέρεται σε όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του χρέους της εταιρείας. Αυτό συχνά περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων, και άλλες υποχρεώσεις. Το ποσό εξυπηρέτησης του χρέους σπάνια δίνεται σε μια σειρά οικονομικών καταστάσεων. Πολλές φορές αυτό αναφέρεται στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων.


Ο δείκτης υπολογίζει την ικανότητα της εταιρείας να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα του χρέους της. Αυτός είναι ο λόγος που μια υψηλότερη αναλογία είναι πάντα πιο ευνοϊκή από ό, τι μια μικρότερη αναλογία. Μια υψηλότερη αναλογία μας δείχνει ότι υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για να αντεπεξέλθει η εταιρεία στην εξυπηρέτηση του χρέους.


Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία έχει μια αναλογία του 1, αυτό σημαίνει ότι τα καθαρά λειτουργικά κέρδη της εταιρείας ισούνται με τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους. Με άλλα λόγια, η εταιρεία παράγει απλά αρκετά έσοδα για να πληρώσει την εξυπηρέτηση του χρέους της. Μια αναλογία μικρότερη του 1 σημαίνει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να παράγει αρκετά λειτουργικά κέρδη για να πληρώσει την εξυπηρέτηση του χρέους της και χρησιμοποιεί διαθέσιμα από τις αποταμιεύσεις της.


Γενικά, οι εταιρείες με τις υψηλότερες αναλογίες τείνουν να έχουν περισσότερα διαθέσιμα και βρίσκονται σε καλύτερη θέση να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του χρέους τους στην ώρα τους.

108 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page