top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η εμπορική συναλλαγή ως εμπορική ουσία κέρδους ή ζημιάς


Μια εμπορική συναλλαγή έχει εμπορική ουσία όταν αναμένεται ότι οι μελλοντικές ταμειακές ροές της επιχείρησης θα αλλάξουν από το αποτέλεσμα της συναλλαγής. Μια μεταβολή στις ταμειακές ροές σημειώνεται όταν υπάρχει σημαντική μεταβολή σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα (μη συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών εκτιμήσεων).


Στον κίνδυνο της συναλλαγής που δηλώνει ότι οι εισερχόμενες ταμειακές ροές δεν θα μεταβληθούν ως αποτέλεσμα της συναλλαγής.  Για παράδειγμα, μια επιχείρηση δέχεται κατώτερο ασφαλισμένο καθεστώς σε ένα χρέος για αντάλλαγμα μεγαλυτέρου ποσού αποπληρωμής.Ο συγχρονισμός στο χρονοδιάγραμμα των ταμειακών εισροών που εισπράχθηκαν ως αποτέλεσμα μιας συναλλαγής, για παράδειγμα, μια επιχείρηση συμφωνεί με μια καθυστέρηση πληρωμής με αντάλλαγμα καταβολής μεγαλύτερου ποσό.Στο ίδιο το ποσό. Μια αλλαγή στο ποσό που καταβλήθηκε ως αποτέλεσμα της συναλλαγής.  Για παράδειγμα, μια επιχείρηση εισπράττει νωρίτερα ως αντάλλαγμα είσπραξης μικρότερου ποσού.


Παράδειγμα κατάστασης όπου δεν υπάρχει εμπορική ουσία είναι:

Πώληση περιουσιακών στοιχείων στον ιδιοκτήτη μιας ατομικής επιχείρησης, τα οποία τα μισθώνει στην επιχείρηση. Υπάρχει μικρή διάκριση μεταξύ ιδιοκτησίας και του ιδιοκτήτη της, επομένως είναι πιθανό ότι δεν πραγματοποιήθηκε πραγματική αλλαγή ιδιοκτησίας.


Η έννοια της εμπορικής ουσίας εφαρμόζεται επίσης στις ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων μεταξύ επιχειρήσεων. Όταν υπάρχει εμπορική ουσία (δηλαδή όταν υπάρχει μεταβολή στις ταμειακές ροές που προκύπτουν από τη συναλλαγή), τα μέρη θα πρέπει να αναγνωρίζουν κέρδος ή ζημία. Υπάρχουν ωστόσο πρόσθετα ζητήματα σχετικά με την αναγνώριση κέρδους ή ζημίας όταν μια συναλλαγή δεν έχει εμπορική ουσία.

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page