top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Διαφορική ανάλυση λογιστικής σε συνδυασμό με την ανάλυση του κόστους


Στο σχετικό άρθρο θα αναφερθούμε και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε σε τι χρησιμεύει η διαφορική ανάλυση της λογιστικής .


Θα ξεκινήσουμε θέτοντας πώς το περιεχόμενο της διαφορικής ανάλυσης απαιτεί από τον επιχειρηματία να σκεφτεί όλες τις πιθανές λύσεις που αφορούν μια συγκεκριμένη επιχειρηματική ευκαιρία και να καθορίσει ακριβώς ποια είναι η πιο αποδοτική. Σε αυτό βοηθάει η ανάλυση του κόστους καθώς και τα πιθανά έσοδα από την επιλογή που τελικώς θα κάνει ο επιχειρηματίας, σε τι βοηθάει όμως η λογιστική διαδικασία σε αυτό ;


Η λογιστική διαδικασία βοηθά στο να μπορέσει ο επιχειρηματίας να αποφύγει λανθασμένες κινήσεις που ενώ φαίνονται επικερδής στην πραγματικότητα δεν είναι διότι μεταφέρουν περισσότερο κόστος ή τελικώς παράγουν λιγότερα κέρδη από το αναμενόμενο.  Στην ουσία δηλαδή η λογιστική διαδικασία βοηθά προς την σωστή κατεύθυνση λήψης αποφάσεων από πλευράς διοίκησης της επιχείρησης.


Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε πως η διαφορική ανάλυση είναι ένα μέρος της λογιστικής πράξης κατά την οποία θα πρέπει η διοίκηση να αγνοήσει το κόστος το οποίο δεν αλλάζει ανεξάρτητα στο τέλος ποια λύση θα επιλεχθεί.


Η διαφορική ανάλυση εσόδων εστιάζει σε εναλλακτικές λύσεις. Μόλις ληφθεί απόφαση σχετικά με το πού να κατασκευάσει τα προϊόντα της, για παράδειγμα, μια επιχείρηση πρέπει να αποφασίσει πού θα τα πουλήσει. Για παράδειγμα η πώληση σε ένα κατάστημα με έκπτωση θα μπορούσε να φέρει σε περισσότερα έσοδα από ό, τι οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη πηγή.  Μια ανάλυση απόκλισης εσόδων χρησιμοποιεί λογιστικές μεθόδους για να κάνουν τα αποτελέσματα από αυτές τις επιλογές περισσότερο διαφανείς.


Συνδυάζοντας το διαφορικό κόστος και τις αναλύσεις των εσόδων αυτό επιτρέπει σε μια επιχείρηση να καταλήξει σε μια συνολική στρατηγική.  Η διαφορική ανάλυση μπορεί να υποδεικνύει για παράδειγμα ότι το κόστος εκκίνησης που συνδέεται με μια νέα μονάδα παραγωγής θα μπορούσε να είναι ένα μακροπρόθεσμο περιουσιακό στοιχείο. Συγκρίνοντας το διαφορικό κόστος και την απόκλιση των εσόδων μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων αυτό δείχνει το πού μπορεί η επιχείρηση να αποκομίσει το μεγαλύτερο κέρδος.

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page