top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η σχέση Οικονομικής Διεύθυνσης με το τμήμα Marketing - Έλεγχος & Αποφάσεις


Είναι γνωστό ότι το οικονομικό τμήμα της επιχείρησης παρακολουθεί την οικονομική πορεία  βάσει τις οικονομικές καταστάσεις που καταρτίζονται σε τακτικά διαστήματα. Το τμήμα μάρκετινγκ από την άλλη μεριά όπως όλοι γνωρίζουμε είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και την ανάπτυξη των πωλήσεων. Μια επιχείρηση που διατηρεί ένα τέτοιο τμήμα η οικονομική διεύθυνση πρέπει να συνεργαστεί στενά ώστε να παρακολουθεί τις τάσεις στην επιχείρηση, καθώς και τη διαχείριση της αποτελεσματικότητας της προώθησης των πωλήσεων.


Για παράδειγμα, το τμήμα μάρκετινγκ αποφασίζει μια συγκεκριμένη εκστρατεία για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία η οποία μπορεί να είναι επιτυχής με βάση το ακαθάριστο ύψος των πωλήσεων, αλλά το λογιστήριο θα αποφανθεί στο τέλος εάν το κόστος της εκστρατείας ήταν πολύ υψηλό ή προϋπολογίζεται αρκετά υψηλό.


Όλες οι επιχειρήσεις διατηρούν ανά αντικείμενο μια μορφή λογιστικού συστήματος για την παρακολούθηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Με τις οικονομικές καταστάσεις η διοίκηση μετρά την κερδοφορία εντός μιας δεδομένης χρονικής περιόδου.


Σε συνέχεια η οικονομική διεύθυνση είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση και την ανάλυση των καταστάσεων αυτών. Από τις οικονομικές καταστάσεις εξάγονται δεδομένα που παρακολουθούν τις τάσεις των πωλήσεων και των εξόδων της επιχείρησης τα οποία κοινοποιούνται στη διοίκηση με σκοπό την αύξηση για συγκεκριμένους σκοπούς ή μείωση του κόστους. Μερικές από τις πιο σημαντικές δαπάνες που μια επιχείρηση μπορεί να κάνει είναι στους τομείς του μάρκετινγκ και της διαφήμισης. Μια επιχείρηση πρέπει να είναι σε θέση να εμπορεύεται τα αγαθά και τις υπηρεσίες της, ωστόσο, θα πρέπει επίσης να είναι και στην θέση να διαχειριστεί το κόστος αυτό.


Η διοίκηση της επιχείρησης πάντα ενδιαφέρεται για τη σχέση μεταξύ των πωλήσεων και του κόστους. Αυτό το πραγματοποιεί μέσα από αναλογίες. Για παράδειγμα έχουμε τον λόγο που μετρά τα ακαθάριστα έξοδα της εταιρείας και τις ακαθάριστες πωλήσεις. Το οικονομικό τμήμα επίσης είναι υπεύθυνο να παρακολουθεί για παράδειγμα εάν τα έξοδα προώθησης πωλήσεων που ενώ αυξήθηκαν σε μία περίοδο αυτό απέφερε και παράλληλα αύξηση των πωλήσεων ενώ εάν παρατηρήσει ότι παραμένουν σταθερά τα έσοδα πωλήσεων, τότε η διοίκηση μπορεί να αποφασίσει ότι τα έξοδα μάρκετινγκ ήταν αναποτελεσματικά.


Το τμήμα μάρκετινγκ και το οικονομικό τμήμα πρέπει να συνεργάζονται στενά, ώστε η διαχείριση να δει ποιες εκστρατείες μάρκετινγκ αποδείχτηκαν επιτυχής. Ένας άλλος λόγος είναι η προετοιμασία των προϋπολογισμών για τις μελλοντικές δαπάνες στους τομείς του μάρκετινγκ και της διαφήμισης.


Μελετώντας τις παρελθούσες οικονομικές καταστάσεις  η διαχείριση μπορεί προϋπολογίσει μελλοντικές δαπάνες για τις εκστρατείες μάρκετινγκ. Στο σημείο αυτό είναι καίριος ο ρόλος του οικονομικού τμήματος για την τήρηση των ορίων του προϋπολογισμού και την απόδοση του.

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page