top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Τα λειτουργικά κέρδη ως αναφορά αναπτυξιακής πορείας της οικονομικής οντότητας


Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί τον κάθε επιχειρηματία όταν έρχεται η χρονική στιγμή της υποβολής της δήλωσης φορολογίας είναι πως θα γνωρίζει εάν πραγματικά είχε κέρδη και συγκεκριμένα ποιοι είναι οι δείκτες που το δείχνουν αυτό.


Σημαντικό είναι πρώτα από όλα να γίνει σωστά η ανάγνωση του λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσης όπου εκεί σαφώς θα εστιαστεί ο επιχειρηματίας στα καθαρά κέρδη.  Όμως αυτό είναι γενικό, διότι αποτελεί ένα γενικό δείκτη επειδή απλά το καθαρό εισόδημα προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των εξόδων που έχουν λογιστικοποιηθεί.   Στην ουσία αυτό όμως δεν είναι το καθαρό εισόδημα, ακριβώς για τον λόγο ότι στην κατάσταση λογαριασμού περιέχονται έσοδα και έξοδα που δεν αποτελούν τον πυρήνα λειτουργιών της επιχείρησης.


Στο σημείο αυτό επομένως καλείται ο λογιστής να εξηγήσει τι πρέπει να δει ο επιχειρηματίας εκτός από το καθαρό εισόδημα. Και αυτό θα πρέπει να είναι το λειτουργικό εισόδημα που είναι ο καλύτερος δείκτης .  Τι είναι όμως τα λειτουργικά έσοδα ; Τα λειτουργικά έσοδα είναι το εισόδημα που πραγματοποιεί η οντότητα από την βασική της δραστηριότητα και υπολογίζεται παρακάτω:

Πωλήσεις

- Κόστος πωληθέντων

= Μικτό Κέρδος

- Λειτουργικά Έξοδα

= Λειτουργικά Έσοδα


Χρησιμοποιώντας το λειτουργικό περιθώριο εισοδήματος ως δείκτη - που υπολογίζεται με απλή διαίρεση των λειτουργικών εσόδων από τις συνολικές πωλήσεις - αυτό θα επιτρέψει στον επιχειρηματία να μετρήσει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης στη λειτουργία της επιχείρησης. Το περιθώριο λειτουργικών εσόδων βοηθά επίσης να συγκρίνουμε τη θέση έναντι των ανταγωνιστών στον ίδιο κλάδο.


Ενώ τα λειτουργικά έσοδα καταγράφουν μόνο τα στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της κύριας δραστηριότητας, τα καθαρά έσοδα καταγράφουν τα πάντα. Ως ένδειξη, το περιθώριο καθαρού κέρδους δεν θα επιτρέψει να συγκριθεί με ακρίβεια η επιχείρηση με ανταγωνιστές, δεδομένου ότι μπορεί να έχουν διαφορετικές δομές του κεφαλαίου.


Για παράδειγμα, μπορεί η επιχείρηση να χρηματοδοτείται μέσω τραπεζών ενώ ο ανταγωνιστής μέσω ιδίων κεφαλαίων. Τι αποτέλεσμα έχει αυτό ; Απλά το καθαρό εισόδημα θα είναι χαμηλότερο από τον ανταγωνιστή, λόγω πληρωμής εξόδων από τόκους, ενώ ο ανταγωνιστής δεν έχει τέτοια έξοδα. Ως εκ τούτου, το περιθώριο καθαρού κέρδους θα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Από τα λειτουργικά έσοδα, τα καθαρά έσοδα υπολογίζονται ως εξής:

Λειτουργικά Έσοδα

+ Άλλα Έσοδα

- Έξοδα

= Λοιπά έσοδα προ φόρων

- Φόρος Εισοδήματος

= Καθαρά Κέρδη


Εφόσον επομένως η επιχείρηση μπορεί να διακρίνει τα καθαρά έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη θα είναι σε θέση να εντοπίσει ευκαιρίες για ανάπτυξη.

3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page