top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η σημασία της Θετικής & Κανονιστικής Οικονομικής Πολιτικής


Η οικονομική πολιτική είναι μια πορεία δράσης που έχει ως στόχο να επηρεάσει ή να ελέγξει τη συμπεριφορά της οικονομίας. Παραδείγματα των οικονομικών πολιτικών περιλαμβάνουν αποφάσεις που λαμβάνονται για τις κρατικές δαπάνες και τη φορολογία, για την αναδιανομή του εισοδήματος καθώς και για την προσφορά χρήματος. Η αποτελεσματικότητα των οικονομικών πολιτικών μπορεί να αξιολογηθεί με έναν από τους δύο τρόπους, που είναι γνωστές ως θετικές και κανονιστικές πολιτικές.


Τα θετικά οικονομικά επιχειρούν να περιγράψουν πώς η οικονομία και οι οικονομικές πολιτικές λειτουργούν χωρίς να καταφεύγει η κυβέρνηση σε αξιολογικές κρίσεις σχετικά με το ποια αποτελέσματα είναι καλύτερα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των θετικών οικονομικών υποθέσεων είναι ότι μπορούν να ελεγχθούν ώστε να επιβεβαιωθούν είτε να απορριφθούν. Για παράδειγμα, η υπόθεση ότι «η αύξηση της προσφοράς χρήματος οδηγεί σε μια αύξηση των τιμών" ανήκει στη σφαίρα των θετικών οικονομικών επειδή αυτό μπορεί να ελεγχθεί με την εξέταση των στοιχείων σχετικά με την προσφορά χρήματος και το επίπεδο των τιμών.


Η κανονιστική οικονομική περιλαμβάνει τη χρήση των αξιολογικών κρίσεων για την αξιολόγηση των επιδόσεων της οικονομίας και οικονομικών πολιτικών. Κατά συνέπεια, τα κανονιστικά οικονομικά είναι υποθέσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Για παράδειγμα, η υπόθεση ότι «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός» ανήκει στη σφαίρα των κανονιστικών οικονομιών γιατί βασίζεται σε μια κρίση αξίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί, να επιβεβαιωθεί ή να καταρριφθεί.


Οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής αποτελούνται από αξιολογικές κρίσεις για το τι οικονομική πολιτική θα πρέπει να προσπαθήσει να επιτύχει και ως εκ τούτου, εμπίπτουν στην κατηγορία των κανονιστικών οικονομικών. Οι στόχοι μιας ορθολογικής Οικονομικής Πολιτικής παρουσιάζονται ως κάτωθι:

  1. Οικονομική ανάπτυξη: οικονομική ανάπτυξη σημαίνει ότι τα εισοδήματα από όλους τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις (αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός) αυξάνονται διαχρονικά.

  2. Πλήρης απασχόληση: Ο στόχος της πλήρους απασχόλησης είναι ότι κάθε μέλος του εργατικού δυναμικού που θέλει να εργαστεί είναι σε θέση να βρουν εργασία.

  3. Η σταθερότητα των τιμών: Ο στόχος της σταθερότητας των τιμών είναι να αποφευχθούν οι αυξήσεις του γενικού επιπέδου των τιμών, γνωστή ως πληθωρισμός, καθώς και μειώσεις του γενικού επιπέδου των τιμών, γνωστή ως αποπληθωρισμού.

Στην αρχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης η εξέταση της Οικονομικής πολιτικής αποτελεί μονόδρομο, διότι η επιτυχία της καθορίζει και την επιτυχία της κοινωνίας, καθώς επηρεάζεται η συμπεριφορά της. Η ορθολογιστική οικονομική πολιτική η οποία καλείται να βασιστεί σε πραγματικές δυνατότητες, είναι και εκείνη η οποία εν τέλει μπορεί να απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις και να οδηγήσει σε μια ανοδική οικονομική πορεία.

53 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page