top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Το Περιθώριο Πωλήσεων και η Πολιτική Πωλήσεων


Το περιθώριο πωλήσεων είναι το ποσό του κέρδους που προκύπτει από την πώληση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Χρησιμοποιείται για την ανάλυση των κερδών στο επίπεδο μιας μεμονωμένης πώλησης, και όχι για ολόκληρη την επιχείρηση.


Αναλύοντας τα περιθώρια των πωλήσεων, μπορεί κανείς να προσδιορίσει ποια προϊόντα που πωλούνται είναι τα περισσότερα (και τα λιγότερο) κερδοφόρα. Για τον υπολογισμό του περιθωρίου πωλήσεων, αφαιρούνται όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με μια πώληση από το καθαρό ποσό εσόδων που προκύπτει από την πώληση.


Τα ακριβή στοιχεία αυτού του υπολογισμού θα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης, αλλά γενικά θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

+ Έσοδα

- Εκπτώσεις πωλήσεων

- Κόστος πωληθέντων αγαθών ή υπηρεσιών

- Προμήθεια πωλητή

= Περιθώριο πωλήσεων


Για τον υπολογισμό του περιθωρίου πωλήσεων σε ποσοστιαία βάση, διαιρείται το περιθώριο πωλήσεων που προέκυψε κατά τον προηγούμενο υπολογισμό από το καθαρό ποσό πωλήσεων.


Για παράδειγμα, μια εταιρεία προχώρα σε πώληση προϊόντος σε συμφωνία για 100.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο πελάτης λαμβάνει έκπτωση 10%. Η εταιρεία αναλαμβάνει 65.000 ευρώ που αφορά το κόστος εργασίας. Υπάρχει μια προμήθεια 2% που συνδέεται με την πώληση. Ο υπολογισμός του περιθωρίου πωλήσεων που προκύπτει είναι:

+ Έσοδα 100.000

- Έκπτωση 10.000 πωλήσεων

- 65.000 κόστη εργασίας

- 2.000 προμήθεια

= 23.000 Περιθώριο Πωλήσεων


Το περιθώριο των πωλήσεων μπορεί να υπολογιστεί για μια μεμονωμένη συναλλαγή πώλησης ή για σύνολο πωλήσεων. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση μπορεί να έχει πουλήσει λογισμικό, εκπαίδευση και υποστήριξη εγκατάστασης ως συμφωνία πακέτου σε έναν πελάτη. Στην περίπτωση αυτή, το περιθώριο πωλήσεων για το σύνολο του πακέτου πώλησης είναι το πιο σημαντικό, δεδομένου ότι ο πωλητής ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει την πώληση εκτός εάν συμπεριλάβει όλα τα στοιχεία του πακέτου.


Ο υπολογισμός του περιθωρίου πωλήσεων δεν περιλαμβάνει μια ποικιλία γενικών εξόδων και έτσι μπορεί να παρουσιάσει περιθώρια που δεν είναι ενδεικτικά του συνολικού επιπέδου κερδοφορίας μιας επιχείρησης. Για αυτή την πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κερδοφορίας, θα πρέπει να υπολογιστεί το περιθώριο καθαρού κέρδους.

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page