top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Σύγχρονη εποχή & Ελεύθερη Οικονομία


Σε μια εποχή που αλλάζει η αναφορά στην ελεύθερη οικονομία είναι εύλογη. Η ελεύθερη οικονομία είναι ένα αποκεντρωμένο οικονομικό σύστημα, στο οποίο η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να επιβάλλει κανόνες στις συναλλαγές της αγοράς.


Η συνθήκη που ισχύει σε μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς, ορίζεται και καθορίζεται από την προσφορά και την ζήτηση, την κατανομή των οικονομικών πόρων, το επίπεδο παραγωγής και από τις τιμές.


Η επικράτηση της ελεύθερης οικονομίας θεωρείται ως η πιο αποδοτική οικονομία, αν και χώρες διαθέτουν σημαντικούς δημόσιους φορείς σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Είναι γεγονός ωστόσο πως κυβερνήσεις επιβάλλουν κανονισμούς σε ορισμένες πτυχές της οικονομίας και όπως επίσης ισχύει ότι παρέχουν επιδοτήσεις σε ορισμένες περιοχές καθώς και επιβάλλουν ασυνήθιστα υψηλούς δασμούς. Επίσης, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν κανονισμούς σε ορισμένες πτυχές μιας οικονομίας.


Αυτοί οι παράγοντες αλλοιώνουν τον αντίκτυπο της προσφοράς και της ζήτησης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λιγότερο αποδοτικών αγορών. Για παράδειγμα, η κυβερνητική παρέμβαση σε μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς μπορεί να δικαιολογηθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Το επίπεδο παραγωγής είναι πολύ υψηλό, με βάση τις προκύπτουσες επιπτώσεις της παραγωγής στο περιβάλλον. Με την επιβολή κανονισμών στην παραγωγή, το περιβαλλοντικό κόστος λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής, το οποίο αυξάνει τις τιμές πώλησης αγαθών.

  2. Επιβολή αντιμονοπωλιακών κανονισμών για την διατήρηση ενός υψηλότερου επίπεδου ανταγωνισμού.

Το ύψος της επιβαλλόμενης κυβερνητικής ρύθμισης εξαρτάται κατά κανόνα από τις από τις ανάγκες του πληθυσμού, όπως αυτό εκφράζεται μέσω των επιλογών ψηφοφορίας στην εκλογή της κυβέρνησης.

0 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page