top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η ανάλυση Κόστους - Οφέλους και η σημασία στην απόφαση Επένδυσης


Σε κάθε οικονομική μονάδα η οποία κινείται προς την επίτευξη σημαντικών επενδυτικών συμφωνιών πρέπει να έχει προβεί αρχικά σε ανάλυση κόστους και οφέλους.


Η ανάλυση αυτή στην ουσία υπολογίζει την στάθμιση του κόστους με την απόφαση που καλείται η διοίκηση να λάβει σε σύγκριση πάντα με τα οφέλη της απόφασης αυτής. Σε συνέχεια η εν λόγω ανάλυση χρησιμοποιείται για τον καθορισμό πορείας δράσης ή και όχι , βάσει ποσοτικών και ποιοτικών παραγόντων , που η ίδια ανάλυση αποτελείται.


Όταν η διοίκηση κατόπιν εισηγήσεων καλείται να λάβει αποφάσεις για επενδυτικά σχέδια , η σημασία της παραπάνω ανάλυσης είναι τεράστια και επικεντρώνεται στις ταμειακές ροές που σχετίζονται με την επένδυση. Έτσι λαμβάνεται υπόψη το ποσό κεφαλαίων πριν και μετά την επένδυση, τις φορολογικές επιπτώσεις , τις αποσβέσεις καθώς και άλλα δεδομένα. Κατόπιν ακολουθούν οι ποιοτικοί παράγοντες ανάλυσης κόστους – οφέλους.


Παραδείγματα ανάλυσης είναι η αγορά νέου παγίου στοιχείου σε σχέση πάντα με το όφελος στις ταμειακές ροές από την απόκτηση του νέου περιουσιακού στοιχείου, όπως επίσης αποτελεί και η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για την σχεδίαση και προώθηση νέου προϊόντος σε σχέση πάντα με το ύψος των ταμειακών ροών από την πώληση.


Η ανάλυση κόστους / οφέλους ωφελεί την κάθε οικονομική μονάδα και παρέχει συνεπή αποτελέσματα εφόσον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μετατρέπονται σε οικονομικά αποτελέσματα. Η αναφορά σε οικονομικούς όρους καθώς και ο ακριβής υπολογισμός εκροών – εισροών στις ταμειακές ροές καθιστούν επίσης το αποτέλεσμα της ανάλυσης Κόστος – Όφελος συνεπές εφόσον αναλύεται η ταμειακή ροή σε βραχυπρόθεσμα σχέδια.



23 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page