top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η σημασία της Κατάστασης Ροής Κεφαλαίου - Πηγές & Χρήσεις


Σε κάθε οικονομική περίοδο στην οποία η οικονομία εμφανίζει ποικίλες τάσεις θεωρείται αυτονόητη και η μεταβολή στις επιχειρηματικές οντότητες ως προς την οικονομική τους θέση , κάτι που σημαίνει πως πρέπει να διενεργούν ελέγχους ως προς την κίνηση των κεφαλαίων τους.


Σύμφωνα με το παραπάνω ένας τέτοιος έλεγχος επιτυγχάνεται με την χρήση της κατάστασης ροής κεφαλαίων, η οποία εμφανίζει τις πηγές και χρήσεις των κεφαλαίων και αναφέρεται σε μια περίοδο και επίσης δύναται να χρησιμοποιηθεί και την σύγκριση χρήσεων ανά μήνα ή τρίμηνο ή εξάμηνο.


Η κατάσταση αυτή παρουσιάζει απλά την ροή κεφαλαίων με βάση το κεφάλαιο κίνησης της επιχείρησης και λαμβάνονται υπόψη και οι αλλαγές στο ταμείο της επιχείρησης των περιοδικών μεταβολών λοιπών λογαριασμών της χρηματοοικονομικής κατάστασης.


Η ανάγκη παρακολούθησης της κατάστασης ροής κεφαλαίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις επιχειρήσεις ειδικά στην χρηματοοικονομική ανάλυση διότι παρέχει πληροφορίες όπως αυξήσεις ή μειώσεις χρέους, για τις δραστηριότητες της επιχείρησης π.χ. κατάσταση ανάλυση κόστους πωλήσεων καθώς και την παρακολούθηση της αγοράς και πώλησης περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.


Η κατάσταση επειδή ακριβώς παρουσιάζει τις μεταβολές της κατάστασης αποτελεσμάτων μεταξύ χρήσεων και περιόδων κατά την διάρκεια της χρήσης, ονομάζεται επίσης και κατάσταση αλλαγών οικονομικής θέσης, επισημαίνεται τέλος στο σημείο αυτό πως λόγω του ότι η κατάσταση παρουσιάζει μεταβολές λογαριασμών συνδέεται με την κατάσταση αποτελεσμάτων ως προς το σημείο ότι χρησιμοποιεί το καθαρό κέρδος ως πηγή κεφαλαίου.

Παράδειγμα  κατάστασης ροής κεφαλαίων σύμφωνα με το κεφάλαιο κίνησης :


Πηγές : Καθαρά κέρδη χρήσης Διάφορα

Μερικό σύνολο

Άλλες πηγές :

Δάνεια ( Μακροπρόθεσμα - Βραχυπρόθεσμα ) Πώληση παγίων

Διάφορα

Σύνολο πηγών

Χρήσεις :Επενδύσεις παγίων Εξυπηρέτηση δανείων Διάφορα

Σύνολο χρήσεων

Αύξηση ή μείωση κεφαλαίου κίνησης


Το παραπάνω παράδειγμα καταδεικνύει την σημαντικότητα του εργαλείου για την αξιοποίηση του κεφαλαίου ως προς την αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων σε μια οικονομική περίοδο που επιζητεί αυτό ακριβώς.

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page