top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Τo Business Plan στην εποχή του Covid-19


Σε μια αγορά άκρως ανταγωνιστική η οποία διαρκώς μεταβάλλεται λόγω της πανδημίας, η σημασία του Business Plan αποκτά μια διαφορετική διάσταση και σημασία.


Είναι δεδομένο πως ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό σχέδιο αποτελεί τη βάση για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης. Εντός του Business Plan αναλύεται η φιλοσοφία της επιχείρησης, καθορίζονται οι στόχοι και οι επιδιώξεις και αποτυπώνεται η μέλλουσα εικόνα της επιχείρησης μέσω των οικονομικών καταστάσεων.


Ειδικά δε, ο υπολογισμός των προβλέψεων και των αριθμοδεικτών φανερώνει την υγεία της επιχείρησης και την κατεύθυνση την οποία ακολουθεί.


Επίσης, σημαντικό στην περίοδο που διανύουμε είναι πως το Business Plan οφείλει να αποτυπώνει ξεκάθαρα την τοποθέτηση κεφαλαίων ανά τομέα λειτουργίας της επιχείρησης και αυτό διότι αυτό που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σήμερα είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους προς όφελος της ομαλής λειτουργίας και της διατήρησης ή αύξησης τζίρου.


Παρόλα αυτά ένα σύγχρονο επιχειρηματικό σχέδιο και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί θα πρέπει να δηλώνει πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η χρηματοδοτική επάρκεια, η οποία ευνόητο είναι να διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο τα επενδυτικά κεφάλαια που αντλούνται.


Ωστόσο, τα κριτήρια επιλογής χρηματοδότησης του Business Plan από την πλευρά των επενδυτών εστιάζονται κυρίως από το κατά πόσο η επιχειρηματική ιδέα θεωρείται αποδοτική και εάν όντως αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων.


Οι επενδυτές και λόγω της διαμόρφωσης παγκοσμίως της αγοράς ανιχνεύουν σήμερα επιχειρηματικές ιδέες οι οποίες είναι ικανές να αποφέρουν υψηλά κέρδη και την αντίστοιχη λήψη ρίσκου, ενώ ουσιαστικά απορρίπτουν επιχειρηματικά σχέδια τα οποία αποφέρουν χαμηλά κέρδη.


Αυτό διότι η αγορά και όπως αυτή διαμορφώνεται απαιτεί τη δημιουργία ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, το οποίο πρέπει να δηλώνεται ξεκάθαρα εντός του Business Plan.


Το παραπάνω θεωρείται καίριο, ειδικά εάν αναλογιστούμε την τεράστια σημασία της βιωσιμότητας ενός κλάδου ή μιας αγοράς.


Επίσης, λόγω των αυξημένων αναγκών στον τομέα της τεχνολογίας, η συμβολή του Business Plan σήμερα στη γενικότερη διαμόρφωση επιχειρησιακής στρατηγικής δηλώνει σε κάθε επενδυτή αξιοπιστία καθώς την αξία την οποία μελλοντικά αποκτά η επιχείρηση, γεγονός που μεταφράζεται σε κέρδη.


Σε μια οικονομία η οποία καλείται να εναρμονιστεί με παγκόσμιες αλλαγές στη λειτουργία της και στη δομή της, το Business Plan καλείται να μεταφράσει την αλλαγή αυτή και να αποτυπώσει με σαφή τρόπο την αλλαγή επιχειρησιακής κουλτούρας.


Ο τρόπος για να επιτευχθεί το παραπάνω είναι ακριβώς η μελέτη των αλλαγών η οποία οδηγεί αναπόφευκτα σε αποφάσεις αλλαγής όρων όπως η προοπτική αγοράς και κυρίως το μέλλον του Management στις ελληνικές επιχειρήσεις.

26 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page