top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον εξελλίσεται. Ο ρόλος της Διοικητικής λογιστικής


Ο σκοπός της λογιστικής διαχείρισης στην οικονομική μονάδα είναι να υποστηρίξει την ανταγωνιστική διαδικασία λήψης αποφάσεων σύμφωνα με τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διαβίβαση των πληροφοριών που στηρίζουν το σχέδιο διαχείρισης, τον έλεγχο, και την αξιολόγηση των επιχειρηματικών διαδικασιών και της στρατηγικής της. Τα άτομα που απασχολούνται στον τομέα αυτό λειτουργούν ως χρηματοοικονομικοί λογιστές, κοστολόγοι, φοροτέχνες λογιστές, ή εσωτερικοί ελεγκτές.


Γενικά ισχύει, πως σε ένα πολύ μεγάλο οργανισμό ένα μεγάλο μέρος της λογιστικής διαχείρισης που γίνεται σε αυτά τα τμήματα αναφέρεται στα παραπάνω πρόσωπα. Από την άλλη πλευρά, τα πρόσωπα αυτά αναφέρονται συνήθως στον υπεύθυνο χρηματοδότησης για το τμήμα που, με τη σειρά του, αναφέρει στον οικονομικό διευθυντή. Όλα αυτά τα άτομα είναι υπεύθυνα για τη ροή των λογιστικών πράξεων και κινήσεων ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη χρηματοοικονομική απόδοση για την μονάδα.


Είναι σαφές, ότι η διαδικασία της λογιστικής διαχείρισης είναι η διαδικασία της δημιουργίας και χρήσης του κόστους, της ποιότητας, και τις πληροφορίας με βάση το χρόνο για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων εντός του οργανισμού. Πολλά άτομα στον οργανισμό διαδραματίζουν και από ένα ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.


Το τμήμα εσωτερικού ελέγχου έχει την ευθύνη να διασφαλίζει ότι οι έλεγχοι ακολουθούνται και η δραστηριότητα είναι αποδοτική. Η χρηματοοικονομική λογιστική, ενώ παρέχει πληροφορίες για πιστωτές, επενδυτές, και για κυβερνητικές υπηρεσίες, πρέπει επίσης να παρέχει τις σχετικές οικονομικές εκθέσεις για τη λήψη αποφάσεων εντός του οργανισμού.


Το φορολογικό τμήμα βεβαιώνει ότι η μονάδα συμμορφώνεται με τους φορολογικούς νόμους και δεν καταβάλλει περισσότερα από αυτά που νομικά είναι υποχρεωμένη από τις φορολογικές υποχρεώσεις της, επίσης οι λογιστές καλούνται να συμμετέχουν επίσης σε καλό προγραμματισμό, στον έλεγχο και στην αξιολόγηση των διαδικασιών και των αποφάσεων που θα επηρεάσουν τη μελλοντική έκθεση για την φορολογία.


Τέλος, το τμήμα κοστολόγησης διαδραματίζει προφανώς βασικό ρόλο στην παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα έξοδα προϊόντων και υπηρεσιών.


Όπως έχει γίνει αντιληπτό στην διοικητική λογιστική, τα στελέχη που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις ευθύνες που έχει ο τομέας αυτός πρέπει να είναι αφοσιωμένα στους στόχους της επιχείρησης καθώς και να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία για να μπορέσουν άμεσα να προλαμβάνουν τους κινδύνους από τακτικές και λανθασμένες κινήσεις της διοίκησης.


Επίσης ο ρόλος που καλείται πλέον να διαδραματίσει ο λογιστής που δεν είναι άλλος από τον πλήρη έλεγχο και τον σχεδιασμό της όλης κατεύθυνσης της επιχείρησης όσον αφορά τον σχεδιασμό της οικονομικής της πολιτικής καθώς και με την συμμόρφωση της με κανόνες και φορολογικές διατάξεις.


Ο ρόλος των λογιστών στο σημερινό περιβάλλον ενισχύεται επίσης εξαιτίας των γρήγορων αλλαγών που γίνονται στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, και θεωρείται καθοριστικός γιατί καλούνται να συμβάλλουν στην άνοδο και εμφάνιση ποιοτικών επιχειρήσεων μέσω της σωστής χρηματοοικονομικής διοίκησης και κατεύθυνσης.

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page