top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Ο ρόλος και η σημασία της Οργάνωσης Επιχειρήσεων στις προκλήσεις του Οικονομικού Περιβάλλοντος

Η οργάνωση των επιχειρήσεων αποτελείται από ένα άτομο ή από μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονται για την επίτευξη στόχων. Ορισμένες οργανώσεις επιχειρήσεων σχηματίζονται για να κερδίζουν εισόδημα προς όφελος των ιδιοκτητών ενώ άλλες επιχειρηματικές οργανώσεις, που ονομάζεται μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (ΜΚΟ), σχηματίζονται για δημόσιους σκοπούς. Αυτές οι μορφές οργάνωσης συχνά συγκεντρώνουν χρήματα και άλλους πόρους για την παροχή ή την υποστήριξη δημόσιων προγραμμάτων.


Ο καλύτερος τρόπος παρόλα αυτά για να κατανοήσουμε την έννοια του όρου «οργάνωση επιχειρήσεων» είναι να επικεντρωθούμε σε κάθε λέξη χωριστά. Οι οργανισμοί έχουν μια συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία. Οι άνθρωποι και τα συστήματα ορίζουν την δημιουργία μιας κουλτούρας εντός του οργανισμού και κατευθύνουν τη λειτουργία του. Διάφοροι οργανισμοί έχουν διαφορετικές πολιτικές, ροές εργασίας και στόχους. Στα στοιχεία αυτά βασίζεται και η οργάνωση της κάθε είδους οργάνωσης.


Ανάλογα με τον σκοπό της κάθε οργάνωσης, οι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις επιδιώκουν τη δημιουργία εσόδων και κερδών. Η επιτυχία αυτή εξαρτάται από την ικανότητα να κερδίσουν περισσότερα έσοδα σε σχέση με ό, τι δαπανάται σε σταθερές και μεταβλητές δαπάνες. Οι εθελοντικές επιχειρήσεις, επίσης , πρέπει να φέρουν αρκετά έσοδα για να πληρώσουν τους υπαλλήλους και να καλύψουν τα έξοδα για τη χορήγηση ή τα προγράμματα στήριξης. Οποιαδήποτε χρήματα που θα έχουν απομείνει μετά τις δαπάνες θα τεθούν στην διάθεση και πάλι της οργάνωσης για π.χ. προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης ή επενδυτικές τοποθετήσεις κεφαλαίων.


Οι ορισμοί των οργανώσεων τονίζουν συνήθως τη συστηματική προσέγγιση που χρησιμοποιείται για την επίτευξη των στόχων. Οι επιχειρήσεις συνήθως αρχίζουν με μια ιεραρχία που καθορίζει τη δομή και την τάξη στην επικοινωνία και τη ροή εργασίας.


Οι επιχειρηματικοί ηγέτες εργάζονται για να δημιουργήσουν μια επιχειρηματική αποστολή, όραμα, αξίες, στόχους και στρατηγικές. Πρόκειται για τον καθορισμό της κατεύθυνσης για το οργανωτικό σύστημα. Οι άνθρωποι, οι διαδικασίες και οι πολιτικές αποτελούν τα συστατικά για την εκπλήρωση της αποστολής και των στρατηγικών. Η αποτελεσματικότητα μιας οργάνωσης επιχειρήσεων συχνά όμως σχετίζεται με την ικανότητα των ηγετών ώστε όλες οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης.


Σε μια εποχή που η οικονομία καλείται να αντεπεξέλθει σε προκλήσεις παγκοσμίως, η οργάνωση των οργανισμών διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο ως προς την προσαρμογή στις εξελίξεις και στην ανταπόκριση των προκλήσεων είτε σε επίπεδο οικονομίας, διεθνούς εμπορίου και κοινωνικών μεταβολών.


Η δε σπουδαιότητα πλέον των επιχειρηματικών ηγετών και η συμβολή του Διοικητικού Συμβουλίου σε όποιο οργανισμό αυτό υφίσταται, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αφομοίωση πολιτικών που καθορίζονται από την ελεύθερη οικονομία, όπως αυτή εξηγείται από τις Κρατικές πολιτικές παγκοσμίως.


12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page