top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Ο Διευθυντής τμήματος και ο ρόλος του στην οργάνωση της επιχείρησης


Ανέκαθεν σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζε ο ρόλος και τα καθήκοντα του ατόμου που ανελάμβανε την Διεύθυνση τμήματος.


Σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις θα κληθούν σε αναδιοργάνωση ώστε να επιτύχουν σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα ο ρόλος πλέον του διευθυντή περιέχει και ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά στα καθήκοντα και στις εργασίες που αναλαμβάνει.


Αρχικά όπως κάθε εργαζόμενος έτσι και ο διευθυντής καλείται να εκτελέσει εργασίες που πρέπει αρχικώς να εκτελεσθούν από τον ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από διοικητική εργασία έχει και την εκτελεστική.


Επίσης ένα από σημαντικά καθήκοντα ενός διευθυντή είναι η υποχρέωση της πρόβλεψης, δηλαδή της διάγνωσης με επιτυχία για το πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα στο μέλλον, αφού ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες και συνθήκες που θα επηρεάσουν το έργο των υφισταμένων.


Στην συνέχεια ο καθορισμός σαφέστατων στόχων κρίνεται σημαντικός διότι εξετάζεται το τι πρέπει να γίνε καθώς και ο τρόπος, που θεωρούνται βασικά στοιχεία για την εκτέλεση του προγραμματισμού εργασιών τον οποίο σχεδιάζει κάθε διευθυντής τμήματος.


Σημασία όμως έχει η κατανομή εργασιών στα μέλη του τμήματος καθώς και η οργάνωση για την εκτέλεσή τους και την σειρά διαδοχής τους εντός του κύκλου εργασιών που απαιτεί η πραγματοποίηση κάθε στόχου. Δηλαδή θα κληθεί ο διευθυντής να αποφασίσει ποιοι θα εκτελέσουν τις εργασίες και κυρίως πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί.


Μετά από τα ανωτέρω ο διευθυντής ασκεί έλεγχο προκειμένου να διαπιστώνει κάθε φορά την σωστή εκτέλεση των εργασιών και να προβαίνει σε αποτίμηση αποτελεσμάτων του έργου το οποίο πραγματοποιήθηκε, ώστε κατόπιν τα ανακοινώνει τα εν λόγω αποτελέσματα στην Διοίκηση.


Σε περίπτωση αποκλίσεων από τον καθορισμένο προγραμματισμό οφείλει να προβεί σε συντονισμό των εργασιών του τμήματος με σκοπό την αποτελεσματική εργασία και την πραγματοποίηση των στόχων.


Τα καθήκοντα συνολικά είναι τα εξής :

1. Σχεδιασμού, που αφορά μελλοντικές δράσεις και περιλαμβάνει καθορισμό σκοπού – στόχου και τρόπων επίτευξης.

2. Οργάνωση που απαιτείται για την υλοποίηση των σχεδίων καθώς και προσδιορισμού της σωστής σειράς ενεργειών.

3. Η ικανότητα καθοδήγησης του προσωπικού, με αποτέλεσμα την παραγωγικότητα και την πραγματοποίηση κοινών στόχων.

4. Άσκηση ελέγχου του αποτελέσματος των επιμέρους στόχων, στην οποία η επιχείρηση καλείται να εφαρμόσει ένα σύστημα αξιολόγησης, με σκοπό την βελτίωση ή την αλλαγή εκεί ακριβώς που κρίνεται απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της.

Τέλος, γίνεται σαφές ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η υποκίνηση και η εμψύχωση των μελών του κάθε τμήματος, ώστε η συλλογική προσπάθεια των μελών του κάθε τμήματος συνολικά να οδηγεί στην επίτευξη στόχων, που δεν είναι άλλος από την κερδοφορία της επιχείρησης και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page