top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π.


Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις΄΄ (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα΄΄ (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις


Επί της Αιτιολογικής έκθεσης επισημαίνονται τα εξής :


ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ Α: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Επί του άρθρου 3

Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 1 επιχειρείται η περαιτέρω στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19. Ειδικότερα, επεκτείνεται το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) και σε εμπροθέσμως καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής με ημερομηνία καταβολής εντός του μηνός Μαΐου 2020 για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, για τα οποία οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 1η Μαΐου 2020 έως και 31 Μαΐου 2020 παρατείνονται με τις αποφάσεις της παρ. 2 της από 11.3.2020 ΠΝΠ (Α΄ 55). Από το ευεργέτημα εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 2 αποσαφηνίζεται ότι η διάταξη της παρ. 1, με την οποία εισάγεται νέο έβδομο εδάφιο στην παρ. 1 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, δεν εφαρμόζεται για οφειλές που καταβλήθηκαν πριν από τις 11.3.2020.


Επί του άρθρου 4

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επεκτείνεται χρονικά και για τον μήνα Μάιο 2020 η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων που αναφέρονται στις παρ. 1 και 3 του άρθρου δεύτερου της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄68), η οποία έχει κυρωθεί με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α΄ 83), για μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις, καθώς και για μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών φοιτητών που είναι τέκνα - εξαρτημένα μέλη εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις. Με τη διάταξη επιχειρείται να επεκταθεί η προστασία των κοινωνικών ομάδων των οποίων ανατράπηκε αιφνίδια η οικονομική κατάσταση λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και για το μήνα Μάιο 2020.

Ειδικά για την περίπτωση των συμβάσεων μίσθωσης κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου δεύτερου της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68), με την προτεινόμενη διάταξη, διευκρινίζεται ότι το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης καταλαμβάνει ρητά και τις περιπτώσεις όπου μισθωτής δεν είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος στις ως άνω επιχειρήσεις, αλλά και ο/η σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης του εργαζομένου.

Παράλληλα, με τη διάταξη της παρ. 1 διευκρινίζονται τα ειδικά οριζόμενα για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο από κοινού, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης και αφορά τις επιχειρήσεις της παρ. 1 ή της παρ. 3 του άρθρου δεύτερου της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68). Με τη ρύθμιση, εξειδικεύεται ο τρόπος εφαρμογής της διάταξης για την περίπτωση των χρηματοδοτικών μισθώσεων, ο οποίος συνίσταται στην επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του ως άνω ποσοστού του 40%, σε έως και δώδεκα μηνιαίες δόσεις για συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων και σε έως έξι μηνιαίες δόσεις για συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης κινητών μέσω συμφωνιών αναδιάρθρωσης των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που έχουν συνάψει οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης. Επίσης, καθορίζεται ότι τα καταβλητέα κατά την έναρξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης αυξημένα μισθώματα απομείωσης κεφαλαίου, δεν εμπίπτουν στην προτεινόμενη ρύθμιση και αποπληρώνονται στο σύνολό τους κατά τις συμφωνηθείσες ημερομηνίες. Ως έναρξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης νοείται η περίοδος των τριών πρώτων μηνών της αποπληρωμής της χρηματοδοτικής μίσθωσης. Με την ως άνω ρύθμιση, το πλαίσιο προστασίας προσαρμόζεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των χρηματοδοτικών έναντι των λοιπών μισθώσεων.

Επιπλέον, με την προτεινόμενη ρύθμιση των παρ. 1 και 2, παρέχεται η δυνατότητα στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, να καθορίζουν τη διαδικασία, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Τέλος, με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 3, επεκτείνεται χρονικά και για τον μήνα Μάιο 2020, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος κύριας κατοικίας ναυτικών των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή και παρέχεται αντίστοιχη εξουσιοδότηση για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της ρύθμισης. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης καταλαμβάνει ρητά και τις περιπτώσεις όπου μισθωτής δεν είναι ο ίδιος ο ναυτικός, αλλά και σύζυγος ή έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης αυτού.


Επί του άρθρου 5

Με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται η παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020 προκειμένου να καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές από πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 και συνδέονται με αποδοχές συνταξιούχων που εισπράχθηκαν αναδρομικά για το έτος 2013.


Επί του άρθρου 6

Με τις προτεινόμενες διατάξεις παρατείνεται για ένα μήνα, ήτοι έως και 25 Ιουνίου 2020 η προθεσμία καταβολής στα τελωνεία του Φόρου Κατανάλωσης (Φ.Κ.) και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που βεβαιώνονται έως και την 25η Μαΐου 2020 για προϊόντα καφέ τα οποία εξήλθαν από το καθεστώς αναστολής της φορολογικής αποθήκης κατά τον μήνα Απρίλιο 2020. Επιπλέον, δίδεται παράταση δέκα επιπλέον ημερών στις προθεσμίες βεβαίωσης και είσπραξης των φορολογικών επιβαρύνσεων από Φ.Κ. και Φ.Π.Α. για τις περιπτώσεις παραλαβής προϊόντων από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., καθώς και στις περιπτώσεις παραγωγής καφέ εκτός καθεστώτος αναστολής. Η παράταση του προηγούμενου εδαφίου, αφορά περιπτώσεις για τις οποίες η γένεση της υποχρέωσης βάσει των ισχυουσών διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα θα πραγματοποιηθεί μέχρι και την 5η Ιουνίου 2020.

Η θέσπιση της εν λόγω ρύθμισης κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην αγορά λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 και έχει ως στόχο την τόνωση της ρευστότητας αλλά και γενικότερα τη στήριξη και διευκόλυνση των επιχειρήσεων του κλάδου που πλήττονται από την τρέχουσα υγειονομική κρίση.


ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ Γ: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ


Επί του άρθρου 15

Στο πλαίσιο των έκτακτων και αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εμφάνιση και τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 προβλέφθηκε στο άρθρο δέκατο όγδοο της από 30 Μαρτίου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 75), όπως κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 4684/2020 (Α΄ 86), δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης για όλους εκείνους τους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που κατέβαλλαν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούσαν σε περίοδο απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου του έτους 2020. Με την προτεινόμενη διάταξη επεκτείνεται η εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου και για τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην περίοδο απασχόλησης του μήνα Απριλίου του έτους 2020. Ειδικότερα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις που επέφεραν οι απρόβλεπτες και εξαιρετικές συνθήκες στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και η συνεπακόλουθη μη ομαλή λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων, χορηγείται κατά παρέκκλιση του άρθρου 39 του ν.4387/2016 (A’85) που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 35 του ν.4670/2020 (A’43) σε όλους όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε περίοδο απασχόλησης του μήνα Απριλίου του έτους 2020 μείωση κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%). Προσέτι, διευκρινίζεται ότι η μείωση κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης του εκάστοτε αυτοτελώς απασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ασφαλισμένου προϋποθέτει την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.


Επί του άρθρου 17

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προτείνεται η παράταση μέχρι 30.9.2020 της προθεσμίας της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4611/2019 (Α΄ 73). Η ανωτέρω παράταση προτείνεται προκειμένου οι οφειλέτες-μη μισθωτοί, που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e- Ε.Φ.Κ.Α. για τον προσδιορισμό της οφειλής τους, να μη χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του παραπάνω νόμου λόγω τυχόν καθυστέρησης της διαδικασίας προσδιορισμού των οφειλών από το φορέα.


Αναλυτικά η Αιτιολογική έκθεση εδώ


Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Υγείας εδώ

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page