top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η τηλεργασία και η σωστή χρήση της


Τηλεργασία ή εργασία από απόσταση είναι μια νέα μορφή εργασίας η οποία μπήκε στη ζωή μας απότομα και για τους λάθος λόγους αλλά μάλλον ήρθε για να μείνει.

Κατά την τηλεργασία οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται από οπουδήποτε και οποιαδήποτε μέρα και ώρα. Η τηλεργασία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 για να περιγράψει τις αντικαταστάσεις των τηλεπικοινωνιών και των συναφών τεχνολογιών πληροφορικής στα ταξίδια. Οι τηλεργαζόμενοι στον 21ο αιώνα συχνά χρησιμοποιούν τεχνολογία κινητών τηλεπικοινωνιών, όπως φορητό υπολογιστή, desktop ή tablet και smartphones ή και τα σταθερά τους τηλέφωνα για εργασία από οπουδήποτε.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, εργάζονται συχνά και σχεδόν το 10% εργάζονται καθημερινά από το σπίτι. Στη δεκαετία του 2000, οι ετήσιες άδειες ή οι διακοπές σε ορισμένους οργανισμούς θεωρήθηκαν ως απουσία από το χώρο εργασίας και αντί να σταματήσουν την εργασία και ορισμένοι υπάλληλοι γραφείου χρησιμοποίησαν την τηλεργασία για να συνεχίσουν να ελέγχουν τα e-mails της εργασίας ενώ ήταν σε διακοπές.


Τηλεμετακίνηση ή τηλεργασία;

Αν και οι έννοιες της "τηλεμετακίνησης" και της "τηλεργασίας" είναι στενά συνδεδεμένες, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των δύο. Οι όροι "τηλεμετακίνηση" και "τηλεργασία" σχεδιάστηκαν από τον Jack Nilles το 1973.


Όλοι οι τύποι έργων που υποστηρίζονται από την τεχνολογία και εκτελούνται εκτός κεντρικού χώρου εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των εργασιών που εκτελούνται στο σπίτι, εξωτερικές κλήσεις κλπ.) θεωρούνται τηλεργασία. Οι εργαζόμενοι στα πλαίσια της τηλεμετακίνησης συχνά διατηρούν ένα παραδοσιακό γραφείο και συνήθως εργάζονται από έναν εναλλακτικό χώρο εργασίας από 1 έως 3 ημέρες την εβδομάδα. Η τηλεμετακίνηση αναφέρεται συγκεκριμένα στην εργασία που πραγματοποιείται σε μια τοποθεσία που μειώνει το χρόνο μετακίνησης. Αυτές οι θέσεις μπορεί να βρίσκονται μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο άλλο απομακρυσμένο χώρο εργασίας, και διευκολύνεται μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης, ηλεκτρονικών υπολογιστών ή τηλεφωνικών γραμμών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία.


Ως ευρύτερη έννοια σε σχέση με την τηλεμετακίνηση, η τηλεργασία έχει τέσσερις διαστάσεις στο πλαίσιο ορισμού της:

1. τη θέση εργασίας, που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε έξω από ένα συγκεντρωτικό οργανωτικό χώρο εργασίας.

2. τη χρήση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) ως τεχνική υποστήριξη για την τηλεργασία.

3. Τη διανομή χρόνου, αναφορικά με το χρόνο που έχει αντικατασταθεί στον παραδοσιακό χώρο εργασίας.

4. την ποικιλομορφία των εργασιακών σχέσεων μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, που κυμαίνονται από τις συμβατικές εργασίες μέχρι την παραδοσιακή εργασία πλήρους απασχόλησης.


Ένα πρόσωπο που τηλεμετακινείται είναι γνωστός ως telecommuter και μερικές φορές ως υπάλληλος που προέρχεται από το σπίτι ή εργάζεται στο σπίτι. Ένας telecommuter ονομάζεται επίσης "ειδικός τηλεργασίας", ως χαρακτηρισμός και σε επαγγελματικό πλαίσιο. Πολλοί telecommuters εργάζονται από το σπίτι, ενώ άλλοι, μερικές φορές αποκαλούνται "νομαδικοί εργαζόμενοι", εργάζονται σε καφετέριες ή σε άλλες τοποθεσίες.

Τα νέα δεδομένα


Google, Microsoft, Twitter, Hitachi, Apple, Amazon, Chevron, Salesforce, Spotify. Από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όλες αυτές οι εταιρείες είναι παγκόσμιες και τις τελευταίες μέρες, έχουν αναπτύξει υποχρεωτικές πολιτικές εργασίας από το σπίτι, εν μέσω της εξάπλωσης του Covid-19.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του BBC , (https://www.bbc.com/worklife/article/20200312-coronavirus-covid-19-update-work-from-home-in-a-pandemic) είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι η μετάβαση στο «γραφείο του σπιτιού» θα γίνει το νέο φυσιολογικό για πολλούς για λίγο, δεδομένης της κατάστασης πανδημίας. Για κάποιους υπαλλήλους, η εργασία από το σπίτι είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία η οποία απαιτεί σωστή οργάνωση, πλάνο και συνέπεια ώστε η παραμονή στο σπίτι να μην σημαίνει πτώση παραγωγικότητας. Οι τρόποι αυτοί είναι απλοί αλλά ίσως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως εύκολοι. Συνοψίζοντας τους, αναφέρουμε τους εξής:


· Συχνή και ξεκάθαρη επικοινωνία με τον εργοδότη/προϊστάμενο.

Corona-virus ή όχι, το κλειδί για την εργασία από το σπίτι είναι η σαφής επικοινωνία με τον εργοδότη ή/και τον προϊστάμενο και η ξεκάθαρη γνώση του τι ακριβώς αναμένεται από τον εργαζόμενο. Μια δεκάλεπτη πρωινή επικοινωνία μαζί τους και η επισκόπηση των στόχων της ημέρας, θα δώσει στον εργαζόμενο το απαραίτητο πλάνο εργασίας, το κίνητρο καθώς και τη σωστή κατεύθυνση απόδοσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τις μέρες τους σε κοντινή απόσταση από τον εργοδότη τους , πράγμα που σημαίνει ότι η επικοινωνία είναι εύκολη και αβίαστη. Ωστόσο αν το αντικείμενο της εργασίας δεν ενδείκνυται για απομακρυσμένη εργασία, απαιτείται ειδικός χειρισμός.

Αλλά ακόμη και για εκείνους που είναι συνηθισμένοι σε αυτό, η εργασία από το σπίτι μπορεί να φαίνεται αδόμητη και ως απομόνωση. Πέρυσι, μια μελέτη 2.500 απομακρυσμένων εργαζομένων της εταιρείας Buffer διαπίστωσε ότι η μοναξιά ήταν η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη πρόκληση, η οποία αντιμετωπίστηκε από το 19% των ερωτηθέντων. Η μοναξιά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο προσεκτικοί και λιγότερο παραγωγικοί. Έτσι, η επικοινωνία με τον εργοδότη και την ομάδα από το σπίτι, βοηθάει το μεγαλύτερο μέρος του να είναι "πλουσιότερη" η επικοινωνία.


· Είναι κανονική δουλειά

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι εργαζόμενοι, ειδικά εκείνοι που δεν έχουν την πρότερη εργασιακή εμπειρία στο σπίτι, είναι να αντιμετωπίζουν την εργασία στο σπίτι ως μη εργασία. Ακολουθώντας τη εργασιακή ρουτίνα καθώς και ένα περιβάλλον (εντός του σπιτιού) που να παραπέμπει ή και να βοηθά στην καλύτερη απόδοση, είναι κάποιοι από τους τρόπους καταπολέμησης του ζητήματος. Παράλληλα, θέτοντας όρια, χρονικά και χωροταξικά, στους συγκάτοικους βοηθά στο να αντιμετωπίζεται η εργασία και από τον εργαζόμενο αλλά και τους υπόλοιπους (οικογένεια, σύντροφοι, συγκάτοικοι) ως οφείλει να αντιμετωπίζεται.


· Αποφύγετε να αισθανθείτε απομονωμένοι

Ακόμα και με αυτά τα εργαλεία, η αναγκαστική και απότομη φύση της μετάβασης από ένα γραφείο σε ένα περιβάλλον στο σπίτι θα μπορούσε να δυσκολέψει πολλούς μιας και αποτελεί μια μεγάλη και απότομη αλλαγή.


"Ο κορωνοϊός ωθεί όλους σε τέτοιες ακραίες δουλειές από το σπίτι", λέει ο Nicholas Bloom, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ο οποίος έδωσε μια ομιλία στο πλαίσιο του TED Talks για την απομακρυσμένη εργασία. Ο Bloom αναφέρει πως υπάρχουν δύο τύποι εργασίας από το σπίτι: βραχυπρόθεσμη ή περιστασιακή εργασία από το σπίτι, και μόνιμη ή πλήρους απασχόλησης εργασία από το σπίτι. "Είναι κάπως σαν να συγκρίνεις την ελαφριά άσκηση με την εκπαίδευση μαραθωνίου", λέει.

Το τελευταίο εξακολουθεί να είναι αρκετά σπάνιο. Λόγω του κορωνοιού δεν είναι σαφές για πόσο χρονικό διάστημα θα είναι οι άνθρωποι στο σπίτι, κάτι που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Οι γονείς, για παράδειγμα, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και περισσότερες ώρες ‘’εργασίας’’ εάν τα παιδιά είναι στο σπίτι επειδή τα σχολεία είναι κλειστά.

Ακμαίο ηθικό

Βιώνουμε πρωτόγνωρες και τρομερά αγχωτικές καταστάσεις οι οποίες μπορούν να μας αποσυντονίσουν και να κάνουν την δουλειά μας αντικείμενο δευτερεύουσας σημασίας. Όμως, όσο περισσότερη προσπάθεια κάνετε στην επικοινωνία με τους συναδέλφους σας, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχετε να αποφύγετε αισθήματα απομόνωσης, που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Το ερώτημα που έθεσε άρθρο του Harvard Business Review σε πρόσφατο άρθρο του (https://hbr.org/2020/03/15-questions-about-remote-work-answered) είναι ‘’ Τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την απομακρυσμένη εργασία για να είναι ψυχολογικά έτοιμοι γι 'αυτό;’’


Αναπτύξτε πλάνο καθημερινότητας και έναν πειθαρχημένο τρόπο διαχείρισης της ημέρας, προγραμματίζοντας την ημέρα σας και θέτοντας στόχους και πλάνα. Αν είστε εξωστρεφής και συνηθίζετε σε πολλή επαφή και συνεργασία με άλλους, βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να συμβαίνει αυτό έστω και μέσω email, Skype calls ή τηλεφωνήματα. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Πώς προστατεύω τον εαυτό μου από το να αισθάνεται μόνος/η ή απομονωμένος/η και να παραμείνω υγιής, παραγωγικός/η και ζωντανός/η; Δημιουργήστε αυτό για τον εαυτό σας.

Η εύλογη απορία όλων μας είναι αν αυτή η κρίση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις. Η απάντηση είναι ότι μάλλον διευρύνουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Οι επιχειρήσεις, οι ομάδες και οι άνθρωποι θα πειραματιστούν περισσότερο με την εικονική εργασία. Πολλοί από αυτούς πάντα ήθελαν να το δοκιμάσουν ως τρόπο επέκτασης της προσέγγισής τους ή του εργατικού δυναμικού τους.


Δεν είναι ότι οι άνθρωποι πρόκειται να υιοθετήσουν μόνιμα αυτή τη νέα μορφή εργασίας, αλλά αυτή η εμπειρία θα διευρύνει την ικανότητα όλων. Εάν υπάρχει μια μικροσκοπική θετική πτυχή σε αυτό το χάος που βρισκόμαστε μέσα, είναι ότι αναπτύσσουμε ορισμένες δεξιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο μέλλον.

93 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page