top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η σχέση της Οικονομίας με την Πολιτική και η σημασία στην λήψη αποφάσεων


Αποτελεί γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά αφορούν εκείνες τις οικονομικές μεθόδους , αρχές και διαδικασίες με τις οποίες κάθε κυβέρνηση εκπληρώνει τις λειτουργίες της.


Συνεπώς τα δημόσια οικονομικά ασχολούνται με την φορολογία , τις δημόσιες δαπάνες και τις επενδύσεις. Η επέκταση των δημόσιων οικονομικών υποδηλώνει και τον κλάδο της οικονομικής επιστήμης που καλείται να μελετήσει τις κυβερνητικές και τις διοικητικές δραστηριότητες όσο αφορά την οικονομία καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν, εάν δε αναλογιστούμε τις συνέπειες των πολιτικών αυτών σε τομείς όπως κατανάλωση, επενδύσεις, παραγωγή και απασχόληση. Έτσι εύλογα γίνεται λόγος για το ρόλο του Κράτους στην οικονομική διακυβέρνηση των εθνών ή αλλιώς της οικονομικής ζωής τους. Η σημασία αυτού του ρόλου γίνεται εντονότερη αρκεί να ληφθεί υπόψη η επιδίωξη της κοινωνικής πολιτικής δια μέσου της οικονομίας.

Αυτομάτως λοιπόν διακρίνουμε την τάση της πολιτικής διακυβέρνησης να διερευνά και να εκτιμά εκείνες τις μεθόδους τις οποίες καλείται να εφαρμόσει για την ευρύτερη κάλυψη αναγκών και να ανταποκριθεί στα αιτήματα συλλογικής ικανοποίησης.

Η κάλυψη των αιτημάτων οδηγεί στην εξασφάλιση εκείνων των πόρων που επιτρέπουν στο Κράτος να διεκδικεί εκείνα τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να εφαρμόσει τις πολιτικές που επιτάσσουν οι συνθήκες κάθε φορά.

Επομένως λόγος γίνεται για μια ευρύτερη άσκηση πολιτικής που δεν λαμβάνει μόνο υπόψη τους ασκούντες κυβερνητική εξουσία αλλά και εκείνες τις οργανώσεις που ελέγχουν την αποτελεσματικά των πολιτικών αυτών και ασκούν δημόσιο έλεγχο στις αποφάσεις.

Η οικονομία σήμερα οδηγείται σε συνθήκη η οποία μας καταδεικνύει την έλλειψη πόρων από την ιδιωτική οικονομία, γεγονός που καλεί το Κράτος να καλύψει το κενό αυτό. Η πολιτική αυτή καθορίζει την σημασία της αντιμετώπισης της κατάστασης που δεν κρίνει απαραίτητη την αύξηση φόρων αλλά κρίνει σημαντική την χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας, μέσω του προϋπολογισμού της Ευρώπης και Εθνικών Πόρων, ώστε να θέσει σε κίνηση την οικονομία προς την πλήρη απασχόληση.

Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής και Εθνικής οικονομικής πολιτικής εκδηλώνει σήμερα εντονότερα από ποτέ τον ρόλο των δημόσιων οικονομικών διότι καθορίζει τα κεφάλαια που θα δαπανήσει το Κράτος για ειδικές υπηρεσίες και έκτακτες ανάγκες, τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και τέλος διαμορφώνει εν γένει τις διακρατικές δημοσιονομικές σχέσεις.

Μεταξύ , τέλος , οικονομίας και πολιτικής σήμερα αναδεικνύεται η σημασία της σχέσης τους καθώς η σχέση Κράτους και Πολίτη.

3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page