top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η συμβολή της οργάνωσης των επιχειρήσεων και η προσαρμογή σύμφωνα με το εξωτερικό περιβάλλον


Η οργάνωση των επιχειρήσεων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά στο πως δρα και ανταποκρίνεται σε αντίξοες συνθήκες.


Ο τρόπος με τον οποίον μια επιχείρηση διοικείται υποδηλώνει παράλληλα και την αναπτυξιακή πορεία της , τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που γεννιούνται αλλά και να αντιμετωπίσει τις πιθανές προκλήσεις.


Κατ’ ουσία η δομή της οργάνωσης περικλείει ομάδες με κοινό στόχο και όραμα. Σαφέστατα στο σημείο αυτό τονίζεται η σημασία του συντονισμού των ομάδων αυτών, καθώς αυτές καλούνται ειδικά σε αντίξοες συνθήκες να συμβάλλουν στη διατήρηση της ομαλής πορείας της επιχείρησης. Οι ομάδες που απαρτίζουν τμήματα επιχειρήσεων διακρίνονται από το επίπεδο της εξειδίκευσης καθώς και από τις σχέσεις μεταξύ τους σε επίπεδο οργάνωσης. Αυτό συμβάλλει στο να παρουσιάζει η επιχείρηση σε κάθε χρονική στιγμή ένα σταθερό συντονισμένο έργο, που οδηγεί σε θετικό κάθε φορά αποτέλεσμα.


Ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης , παρατηρούμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που ως σκοπό έχουν να προστατεύσουν την επιχείρηση εν συνόλω από λανθασμένες πρακτικές και πολιτικές, και παράλληλα καθορίζουν σαφή πλάνα με μεθόδους και διαδικασίες που ενώνουν το modus operandi των στελεχών και τις πράξεις που επιβάλλονται να γίνουν. Στο σημείο αξίζει να τονίσουμε πως ο σχεδιασμός κρίνεται εκ του αποτελέσματος αλλά και από την διαδικασία λήψης της κάθε απόφασης.

Εάν θελήσουμε να ορίσουμε τι σημαίνει παραγωγικό έργο εντός μιας επιχείρησης αυτομάτως αναφερόμαστε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους, δηλαδή προβλέπουν εξωτερικούς και εσωτερικούς μεταβαλλόμενους παράγοντες καθώς και το micro/macro επιχειρηματικό περιβάλλον.


Η επικοινωνία τονίζουμε εδώ ότι κατέχει σπουδαίο ρόλο μεταξύ των μελών, διότι μέσω αυτής μεταδίδεται καθαρά το πνεύμα της επιχείρησης. Και φυσικά αναφερόμενοι στον όρο επικοινωνία, αναφερόμαστε στην ουσία στη σημασία της ιεραρχίας, που οφείλει να διακρίνεται από το χαρακτηριστικό να προβάλλει την κάθε προτεινόμενη μέθοδο ή λύση από κάθε μέλος των τμημάτων οργάνωσης, ανά φύση έργου.


Η σημασία της οργάνωσης και της ευελιξίας που η διοίκηση δίνει στις ομάδες, προσδίδει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση, διότι το παραπάνω χαρακτηριστικό αποτελεί σημείο διαφοροποίησης και αποτελέσματος.


Η φύση της οργανωτικής δομής των επιχειρήσεων επίσης μας φανερώνει και τον βαθμό επηρεασμού από το εξωτερικό περιβάλλον, και κυρίως από τις μεταβολές του στα πλαίσιο της οικονομίας της τεχνολογίας και καινοτομίας.

Η δομή του εξωτερικού περιβάλλοντος καθορίζει τις αποφάσεις και τις στρατηγικές που η επιχείρηση κάθε φορά καλείται να λάβει. Ειδικά εφόσον το περιβάλλον αυτό διακρίνεται σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό, νομικό και σε συνδυασμό με τα διεθνή γεγονότα σε κάθε χρονική στιγμή, είναι εύκολο να συμπεράνουμε τη φύση της δομής που μια επιχείρηση πρέπει να έχει και συνάμα να έχει στελεχιακό δυναμικό με ποιοτικά χαρακτηριστικά, που να επιτρέπουν την άμεση προσαρμογή στις εξελίξεις.


Παρόλα αυτά, η επιχείρηση σχεδιάζει την οργάνωση της και σύμφωνα με τις επιδιώξεις των μετόχων της, των ανταγωνιστών της, των πελατών της και των συνεργατών της (stakeholders και shareholders), ενώ οφείλει να εναρμονίζεται με τη φύση και τη δομή των κρατικών οργανισμών.


Τέλος, σημαντικό στοιχείο σε κάθε περίοδο αποτελεί το χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα, το οποίο όπως τονίστηκε επηρεάζεται από τους παραπάνω παράγοντες, διότι είναι το αποτέλεσμα εκείνο, που κατευθύνει τη διοίκηση σε σημαντικές αποφάσεις όσο αφορά την παρούσα και μελλοντική πορεία της.


21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page