top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η σημασία της Οικονομικής ιστορίας και ο κοινωνικός της ρόλος


Ζούμε σε μέρες όπου η οικονομία διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και συσχετίζεται άμεσα με την πολιτική διακυβέρνηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και με την κοινωνική συνοχή και συνέχεια.




Ποιο είναι όμως το πλαίσιο της οικονομικής ιστορίας. Με τον όρο αναφερόμαστε σε εκείνη την μελέτη μεταβαλλόμενων συνθηκών που περιβάλλουν τις οικονομικές σχέσεις καθώς κατ’ επέκταση και τις οικονομικές πλευρές που ακουμπούν τους κοινωνικούς θεσμούς.


Ο ορισμός ήδη μας παρουσιάζει τον ρόλο της οικονομίας όταν αυτή μεταβάλλεται στην κοινωνία και πολύ εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε τις επιπτώσεις που αυτή προκαλεί στο βιοτικό επίπεδο καθώς και στην ομαλή ροή των καταναλωτικών συνηθειών.


Το θέμα ωστόσο των καταναλωτικών συνηθειών στην μετά Covid-19 εποχή είναι φανερό ότι αλλάζει καθώς αλλάζει η μορφή του εμπορίου και οι συναλλακτικές συνήθειες. Ωστόσο αυτό είναι θέμα που θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο.


Τόσο η οικονομική ιστορία όσο και η κοινωνική είναι αποτελέσματα πολιτικής ιστορίας και κυρίως αποτελέσματα αντίδρασης των πολιτικών θεσμών σε διαχείριση κρίσεων.


Εάν δε προχωρήσουμε βαθύτερα ευθύς αναγνωρίζουμε την σπουδαιότητα του Πολιτεύματος και των Κυβερνητικών εκπροσώπων, ως εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν εις βάθος την οικονομία και την κοινωνία.


Αρχικά ωστόσο ο διαχωρισμός οικονομίας και κοινωνικής ιστορίας δεν υπήρχε, και αυτό διότι η οικονομία άνηκε στο πεδίο όχι μιας πλευράς ποικίλων δραστηριοτήτων του ανθρώπου αλλά σαν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ζωής τους.


Ωστόσο, σε συνέχεια άρχισε η μελέτη των δραστηριοτήτων του κράτους και των απόψεων που χαρακτήρισαν την οικονομική ιστορία όχι απλά ως μελέτη μιας ειδικής τάξης γεγονότων αλλά ως μελέτη δραστηριοτήτων μιας χώρας και ενός Έθνους από ειδική σκοπιά.


Έτσι φανερώθηκαν τάσεις που προέβαλαν την πολιτική οικονομία ως επέκταση νόμων οικονομικής ανάπτυξης.


Γεγονός που ασφαλώς οδήγησε την οικονομία στην σημερινή μορφή της να έχει επηρεαστεί από τους θεωρητικούς οικονομολόγους παρά από τους ιστορικούς και τους κοινωνικούς φιλοσόφους.


Αυτό κατευθύνει την πολιτική ηγεσία σε μελέτη θεμάτων όπως ανάλυση τιμών, απασχόλησης , ανάπτυξης , οικονομικής προόδου και ευημερίας.


Η οικονομία τέλος θέτει τα ζητήματα ως γεγονότα κατόπιν τα διερευνά, συνεχίζει με την συλλογή στοιχείων και τέλος διευθετεί όλα τα επιμέρους θέματα ώστε να δίνονται κάθε φορά οι καλύτερες δυνατές λύσεις.


Σε μια εποχή που όλα δεν θα είναι όπως πριν, η συνεργασία μεταξύ της οικονομικής και της κοινωνικής επιστήμης είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη.

28 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page