top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η σημασία της Διαδικασίας βάσει στόχων στην επιχειρηματική λειτουργία


Η διαχείριση βάσει στόχων θεωρείται ως η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την επίτευξη των στόχων. Απαιτεί από τη διοίκηση και από τους υπαλλήλους που απασχολούνται στα τμήματα να συμφωνήσουν από κοινού σε συγκεκριμένους στόχους και, στη συνέχεια, να παρακολουθήσουν την εφαρμογή αυτών των στόχων με ένα σύστημα αναφοράς. Επίσης, ανταμοιβές μπορεί να συνδέονται με τα αναφερόμενα αποτελέσματα. Με τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία καθορισμού στόχων, οι προσπάθειες των εργαζομένων για την επίτευξη των στόχων τείνουν να αυξάνονται.


Το βασικό όφελος της διαχείρισης βάσει στόχων είναι ότι μια επιχείρηση δεν εστιάζει πλέον μόνο στον χειρισμό του τρέχοντος φόρτου εργασίας και ολοκλήρωσης ενός project, αλλά στην ολική πρόοδο της παρούσας κατάστασης της επιχείρησης.


Επίσης, απαιτεί ένα σαφές σύστημα μέτρησης, όπου η Διοίκηση και οι υπάλληλοι συμφωνούν για το ποιες μετρήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της προόδου, καθώς και για τον τρόπο υπολογισμού αυτών των μετρήσεων. Επίσης, το σύστημα μέτρησης που θα επιλεχθεί λειτουργεί καλύτερα όταν η διοίκηση δίνει έμφαση στις ανταμοιβές που σχετίζονται με την επίτευξη των στόχων, σε αντίθεση με την επιβολή κυρώσεων για τη μην επίτευξή τους.


Πριν συμφωνηθεί όμως ένας στόχος, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:


1. Να είναι ποσοτικοποιήσιμος. Θα πρέπει να είναι δυνατή η μέτρηση του στόχου.

2. Να είναι συμβατός με άλλους στόχους. Ένας στόχος δεν πρέπει να έρχεται σε σύγκρουση με έναν άλλο στόχο. Για παράδειγμα, η μείωση του ποσού του διαθέσιμου αποθέματος κατά 50%, ενώ η αύξηση των πωλήσεων κατά 20% μπορεί να είναι αντικρουόμενοι στόχοι.

3. Και τέλος να είναι ρεαλιστικός. Ένας στόχος πρέπει να είναι εφικτός, και να μπορεί να επιτευχθεί εντός των πόρων της επιχείρησης. Για παράδειγμα, ενδέχεται να μην είναι δυνατόν να διπλασιαστούν οι πωλήσεις εάν η επιχείρηση δεν έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τον αριθμό των πωλητών.


Ωστόσο, ορισμένα θέματα προκύπτουν σχετικά με τη διαχείριση βάσει στόχων. Η διαχείριση θεωρείται ότι παρέχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα, αλλά μπορεί επίσης να εμποδιστεί εφόσον έχουμε μεγάλο αριθμό συναντήσεων για τη συζήτηση των στόχων που τίθενται, με αποτέλεσμα να αφιερώνεται περισσότερος χρόνος στη διαδικασία και λιγότερος χρόνος για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Επίσης, μερικές φορές τείνει να μη δίνει αρκετή έμφαση στην ποιότητα των υποκείμενων προϊόντων και διαδικασιών, όπου πλέον απαιτούνται εργαλεία ολικής ποιότητας και εισαγωγή μεθόδων ανάλογων στρατηγικών.


Η διαχείριση βάσει στόχων παρόλα αυτά θεωρείται ως η διαδικασία εκείνη που είναι σε θέση να οργανώσει και να συστηματοποιήσει τις λειτουργίες κάθε επιχείρησης.


99 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page