top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η σημασία και ο ρόλος της Απογραφής αγαθών


Για τις περισσότερες επιχειρήσεις , το απόθεμα αποτελεί το πρωταρχικό τμήμα των περιουσιακών στοιχείων τους. Αυτό σημαίνει ότι βασίζονται στην απογραφή ώστε να ικανοποιούν ανάγκες των πελατών τους, είτε να παράγουν αγαθά είτε τέλος να χρησιμοποιούν το απόθεμα για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Η ευθύνη του οικονομικού τμήματος είναι η ταξινόμηση του αποθέματος ως τρέχον περιουσιακό στοιχείο με αναφορά στον ισολογισμό μαζί με τα υπόλοιπα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία.


Τα αποθέματα ωστόσο είναι αδρανή και περιέχουν οικονομική αξία. Κρατούνται υπό διάφορες μορφές από μια επιχείρηση αναμένοντας τη συσκευασία, τη μεταποίηση, τη μετατροπή, τη χρήση ή την πώληση σε μελλοντικό χρονικό σημείο.


Κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, την εμπορία, την πώληση και την εξυπηρέτηση ενός προϊόντος οφείλει να διαθέτει κατ 'ανάγκην απόθεμα διαφόρων υλικών πόρων για να εξυπηρετήσει την μελλοντική κατανάλωση και πώληση.


Σύμφωνα με το παραπάνω, η απογραφή έχει και διαφορετικό ρόλο σε κατηγορίες επιχειρήσεων. Έτσι στην εμπορία, οι έμποροι βασίζονται στην απογραφή για να ικανοποιούν ανάγκες των πελατών. Αυτό προϋποθέτει αγορά αγαθών από άλλους κατασκευαστές και μεταπώληση αυτών στον τελικό πελάτη. Το απόθεμα εμπορευμάτων στην διάρκεια ενός έτους που πωλήθηκε από την επιχείρηση αντιπροσωπεύει ένα έξοδο για την ίδια, και το οποίο εμφανίζεται στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων ως κόστος πωληθέντων αγαθών, το οποίο καθορίζει το καθαρό εισόδημα της λόγω ότι αποτελεί μειωτικό στοιχείο.


Οι κατασκευαστές προχωρούν σε αγορές πρώτων υλών από τους προμηθευτές τους και μετατρέπουν τα υλικά αυτά σε τελικά προϊόντα. Οι πελάτες αγοράζουν τα τελικά προϊόντα από τον κατασκευαστή είτε για δική τους χρήση είτε για μεταπώληση. Οι κατασκευαστές αναφέρουν τρεις τύπους αποθέματος στο τμήμα του κυκλοφορούντος ενεργητικού του ισολογισμού. Πρόκειται για απογραφή πρώτων υλών, εργασία και την απογραφή τελικών προϊόντων. Το απόθεμα πρώτων υλών αντιπροσωπεύει τα υλικά που λαμβάνονται από προμηθευτές και που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη. Η εργασία αντιπροσωπεύει τα προϊόντα που ξεκίνησε η παραγωγή τους, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί και το απόθεμα τελικών προϊόντων αντιπροσωπεύει προϊόντα που είναι έτοιμα να παραδοθούν στον πελάτη. Η απογραφή τελικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του έτους αντιπροσωπεύει δαπάνη και εμφανίζεται στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων ως κόστος πωληθέντων αγαθών.


Για την εξέταση της οικονομικής εικόνας των επιχειρήσεων οι αναλυτές χρησιμοποιούν την αξία αποθέματος από τον ισολογισμό για να προσδιορίσουν πόσο αποτελεσματικά η επιχείρηση διαχειρίζεται τα επίπεδα απογραφής της. Μια κοινή τεχνική ανάλυσης για την απογραφή περιλαμβάνει τον υπολογισμό του δείκτη ανακύκλωσης αποθέματος. Ο δείκτης προσδιορίζει πόσες φορές η επιχείρηση πωλεί και αντικαθιστά το απόθεμα της καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης τόσο περισσότερο η επιχείρηση κινεί το απόθεμα του και δημιουργεί έσοδα από την πώληση αποθέματος.


Τέλος η διαχείριση των αποθεμάτων αποτελεί μια πολύ σημαντική λειτουργία καθώς παρουσιάζει τις επιπτώσεις στην οικονομική υγεία του ισολογισμού. Κάθε επιχείρηση οφείλει να προσπαθεί συνεχώς να διατηρεί το βέλτιστο απόθεμα για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών και να αποφύγει διακυμάνσεις στην αξία της απογραφής που μπορεί να επηρεάσουν τα οικονομικά μεγέθη.


Σύμφωνα επομένως με το παραπάνω η απογραφή είναι πάντα δυναμική και η διαχείριση της απαιτεί συνεχή και προσεκτική αξιολόγηση των εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων και ελέγχου μέσω του σχεδιασμού και της αναθεώρησης. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις έχουν ξεχωριστό τμήμα που παρακολουθεί, ελέγχει και αναθεωρεί το απόθεμα και παράλληλα συνεργάζεται με τα τμήματα παραγωγής, προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης.

2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page