top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η οργανωτική δομή των επιχειρήσεων την επόμενη μέρα από την κρίση


Η οργάνωση κάθε εταιρείας πρέπει να ρυθμίζεται σε συνάρτηση με τους επιδιωκόμενους στόχου

ς, καθώς και με τα αναμενόμενα αποτελέσματα και σύμφωνα πάντοτε με τον τομέα που δραστηριοποιείται.


Η οργάνωση ειδικά σήμερα με την κρίση που βιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαστική έτσι ώστε η κάθε εταιρεία να δέχεται γρήγορη και σωστή πληροφόρηση. Κατ’ ουσία η οργάνωση επιδιώκεται διότι διευκολύνει την μετατροπή δομών χωρίς παράλληλα να παγώνει τις υπάρχουσες δομές.


Κυρίως όμως πρέπει να λαμβάνει υπόψη της 3 στοιχεία :


1. Την εργασία που απαιτείται ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι


2. Το ανθρώπινο δυναμικό που πραγματοποιεί τις ενέργειες πάντα σε συνάρτηση με γνώση και ικανότητα για το επιθυμητό τελικό θετικό αποτέλεσμα για την ίδια την εταιρεία. Σημαντικό εξίσου θεωρείται ο καθορισμός της σχέσης εργασίας σε συνδυασμό με την ικανότητα κάθε στελέχους που απαρτίζει το ανθρώπινο δυναμικό.


3. Σημαντικό 3ο στοιχείο είναι η τοποθεσία, ο εξοπλισμός καθώς και η αγορά των υλικών για την πραγματοποίηση του έργου της εταιρείας. Τα ως άνω αποτελούν το άψυχο στοιχείο της εταιρείας και οριοθετούν το περιβάλλον της πάντα με σκοπό το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.


Τα παραπάνω 3 στοιχεία οργάνωσης είναι τα απαραίτητα για την επιδιωκόμενη κερδοφορία κάθε επιχείρησης.


Όπως αναφέραμε η σωστή οργάνωση απαιτεί καταμερισμό εργασίας καθώς και την απαιτούμενη εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό επιφέρει ως αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων καθώς και την αμοιβαία θετική συνεργασία τους προς όφελος της επιχείρησης.


Σε συνέχεια σημαντικό θεωρείται πως είναι ο καταμερισμός της εξουσίας των προϊσταμένων τμημάτων καθώς αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την άρτια οργάνωση. Απαραίτητα στοιχεία που εξάγονται είναι η δυνατότητα ελέγχου υφισταμένων και ελέγχου εργασίας σε συνδυασμό με την προσωπικότητα, την εμπειρία και την στάση του προϊσταμένου, διότι αυτά αποτελούν ωφέλιμα στοιχεία αντιμετώπισης και λύσης προβλημάτων τμηματικά και συλλογικά. Αυτό το γεγονός σαφέστατα επηρεάζει την επιχείρηση θετικά και διατηρεί κλίμα συνεργασίας και υποστήριξης μεταξύ των τμημάτων.


Επόμενο στοιχείο για την επιδιωκόμενη οργάνωση αποτελεί η εμπειρία και η εκπαίδευση που έχουν λάβει οι υφιστάμενοι, κάτι που προσφέρει την δυνατότητα λιγότερης κατεύθυνσης ενεργειών από τον προϊστάμενο, με αποτέλεσμα τα τμήματα να κερδίζουν χρόνο σε σημαντικά επιμέρους ζητήματα στο σύνολο της επιχείρησης. Στο σημείο αυτό το στοιχείο αυτό της οργάνωσης παρουσιάζει άμεση σχέση με τον αριθμό των υφισταμένων σε κάθε τμήμα.


Τέλος θα αναφερθούμε στα συστήματα οργάνωσης που σήμερα ενεργοποιούν την κάθε επιχείρηση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για την επόμενη μέρα.


Τα συστήματα είναι κυρίως δυο μορφών. Το συγκεντρωτικό και το αποκεντρωτικό. Τα τμήματα στα οποία η επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει συγκεντρωτικό σύστημα είναι το Οικονομικό και το Νομικό τμήμα, διότι και τα δυο είναι εκείνα που οι δραστηριότητες τους είναι εύκολο να διαχειριστούν.


Όσο αφορά τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας, σαν σύστημα οργάνωσης θα πρέπει να εφαρμοσθεί το αποκεντρωτικό, διότι έτσι επιτυγχάνεται εύκολα η αξιολόγησή τους.


Με το αποκεντρωτικό σύστημα επιτυγχάνεται η απελευθέρωση της ιεραρχίας από τις καθημερινές ευθύνες εποπτείας, επιτρέποντας έτσι στα στελέχη να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στους γενικούς στόχους, την στρατηγική και τον προγραμματισμό.

Ενώ η λήψη αποφάσεων είναι άμεση και γρήγορη και κυρίως αποτελεσματική.


Επίσης υποβοηθά στην διαμόρφωση της υπευθυνότητας του στελέχους ή όλου του τμήματος και ενθαρρύνει την άμιλλα. Στην εφαρμογή του οδηγεί σε ανάπτυξη ικανών διοικητικών στελεχών και τονίζουμε ότι δημιουργεί ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες διότι συνδυάζει την ευελιξία και την γρήγορη ανταπόκριση στις εντολές της διοίκησης.


Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η μέθοδος οργάνωσης ώστε να επιτυγχάνεται ο σκοπός της επιχείρησης που είναι η συνεχής ανοδική πορεία και επίτευξη κερδοφορίας, καθώς και να προχωρά σε δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών.


Η τελική μορφή οργάνωσης οδηγεί την επιχείρηση στο να αποκτήσει στέρεες βάσεις στην αγορά είτε εξωτερική είτε εσωτερική καθώς και να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά, ώστε να αναβαθμίσει το κύρος της.


Η Plan of Business στην πορεία της έχει καταθέσει προτάσεις άρτιας οργάνωσης σε ομίλους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βρίσκεται εδώ ώστε μαζί σας να διαμορφώσει την επόμενη μέρα για την δική σας επιχείρηση.

3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page