top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Η μέτρηση των ημερών εισπρακτέων λογαριασμών ως συνάρτηση της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης


Ο όρος ‘’Ημέρες εισπρακτέων λογαριασμών’’ είναι ο αριθμός των ημερών που εκκρεμούν για να εισπραχθεί ένα τιμολόγιο από πελάτη της επιχείρησης. Η αρχή της μέτρησης είναι ο προσδιορισμός της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών μιας επιχείρησης ώστε να επιτρέπεται η πίστωση σε αξιόπιστους πελάτες, καθώς αξιολογείται η ικανότητά της να εισπράττει μετρητά από αυτά έγκαιρα.


Ο υπολογισμός αυτός εφαρμόζεται συνήθως σε ολόκληρο το σύνολο των τιμολογίων που έχει μια επιχείρηση σε εκκρεμότητα ανά πάσα στιγμή, και όχι απαραίτητα σε ένα μόνο τιμολόγιο. Όταν υπολογίζεται για ένα πελάτη, το αποτέλεσμα της μέτρησης μπορεί να υποδεικνύει πότε ο πελάτης παρουσιάζει κίνηση χρηματικών διαθεσίμων, καθώς θα προσπαθήσει να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα πριν από την πληρωμή τιμολογίων.


Ωστόσο δεν υπάρχει απόλυτος αριθμός ημερών εισπρακτέων λογαριασμών που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει άριστη ή κακή διαχείριση καθώς επηρεάζεται ανάλογα τον κλάδο που ανήκει η επιχείρηση και κυρίως από τους όρους πίστωσης. Παρόλα αυτά εάν παρατηρηθεί ότι ο αριθμός των εισπρακτέων ημερών είναι πολύ κοντά στους όρους πληρωμής που έχουν χορηγηθεί στον πελάτη αυτό δείχνει πιθανώς ότι η πιστωτική πολιτική της επιχείρησης είναι υπερβολικά περιορισμένη.


Όταν συμβαίνει αυτό, η επιχείρηση ενδέχεται να απομακρύνει τις πωλήσεις (και τα κέρδη) αρνούμενη την πίστωση σε πελάτες οι οποίοι είναι πιθανότερο να μην μπορούν να πληρώσουν την εταιρεία.


Ο τύπος για τον υπολογισμός είναι ο κάτωθι:

(Εισπρακτέοι λογαριασμοί ÷ Ετήσια έσοδα) x Αριθμός ημερών του έτους = Ημέρες εισπρακτέων λογαριασμών


Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία έχει μέσο εισόδημα εισπρακτέων λογαριασμών ύψους 200.000 ευρώ και ετήσιες πωλήσεις 1.200.000 ευρώ, τότε οι ημέρες των εισπρακτέων λογαριασμών της είναι: (200.000 ÷ 1.200.000) x 365 ημέρες = 60,8 Ημέρες εισπρακτέων λογαριασμών. Ο υπολογισμός δείχνει ότι η επιχείρηση απαιτεί 60,8 ημέρες για τη είσπραξη ενός τιμολογίου.


Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την χρήση της μέτρησης των ημερών είναι η παρακολούθηση σε μια γραμμή τάσεων, μήνα σε μήνα. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζονται οι αλλαγές στην ικανότητα της επιχείρησης να εισπράττει.

Τα μέτρα που είναι σε θέση να πάρει η κάθε επιχείρηση για να μειώσει τον αριθμό των ημερών είναι :


  1. Αύξηση όρων πίστωσης πάντα σε συνάρτηση με τον οικονομικό προγραμματισμό.

  2. Ενημέρωση από τους πελάτες πριν από την ημερομηνία πληρωμής για να δείτε αν έχουν προγραμματιστεί οι πληρωμές και για να επιλύσετε τα ζητήματα το συντομότερο δυνατόν.

  3. Λογισμικό υπολογισμού εκκρεμών τιμολογίων ώστε να επιτευχθεί η απόδοση του τμήματος.

  4. Πρόσληψη προσωπικού υποστήριξης για να χειριστεί γραφειοκρατικά θέματα για το τμήμα συλλογής, ώστε να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος στην επαφή με τους πελάτες.

  5. Προθυμία της επιχείρησης να λάβει πίσω τα αγαθά εφόσον αποδεδειγμένα ο πελάτης δεν δύναται να καταβάλει το αντίτιμο.

Σήμερα η οικονομία αλλάζει και οι επιχειρήσεις καλούνται να είναι ευέλικτες σε κάθε πολιτική που εφαρμόζουν. Η σωστή τήρηση εσωτερικών κανόνων και η εναρμόνιση με το αγοραστικό περιβάλλον ωφελούν την επιχείρηση σε βαθμό που να βρίσκεται στην θέση να παρουσιάζει ικανοποιητικές χρηματοροές ώστε να ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές ανάγκες.

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page