top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Επενδύσεις και οικονομικό περιβάλλον. Η εθνική σημασία.


Σε μια εποχή που η διεθνής οικονομία συνεχώς μεταβάλλεται σε συνάρτηση με την Πολιτική και τις αποφάσεις της, είναι εύλογο να σκεφτεί κάποιος την συμβολή των επενδύσεων στην ανάπτυξη της χώρας.


Οι περιπτώσεις που καλείται η Πολιτική να γίνει πρέσβυς της εθνικής οικονομίας είναι πάμπολλες και καταγράφονται σε όλα τα Κράτη, ώστοσο είναι και επίσης γνωστό ότι η συμβολή των διεθνών συμφωνιών για προσέλκυση επενδύσεων είναι εξίσου σημαντική και οι επιπτώσεις είναι πολλές σε όλους τους τομείς της Κρατικής οντότητας.


Σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη η επένδυση συμβάλλει σε αυξημένους ρυθμούς ανάτασης της εγχώριας οικονομίας και επιπλέον επηρεάζει το εμπορικό ισοζύγιο και άλλους εθνικούς οικονομικούς δείκτες.


Σαφέσαστα επίσης συμβάλλει στην άνοδο του ΑΕΠ που κατ' επεκτάση σημαίνει αύξηση κατ' κεφαλήν εισοδήματος, και κυρίως τονίζει την σημασία της τοπικής κοινωνίας καθώς προχωρά σε δημιουργία σημαντικών δομών και εργασίας.


Κυρίως όμως η πολιτική απόφαση υπό την οποία η χώρα κινείται σε πλάνο βραχυπόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδίων συμφωνιών και προσέλκυσης επενδύσεων είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων, η βελτίωση των εξαγωγών είτε του αγροτικού τομέα ή είτε του βιομηχανικού τομέα.


Κυρίως αποτελεί το εφαλτήριο της επίτευξης μακροχρόνιας οικονομικής σταθερότητας και ανόδου αυτής διότι η ίδια η συμφωνία καθιστά τον κάθε ξένο επενδυτή να αποκτήσει εμπιστοσύνη στο εγχώριο οικονομικό σύστημα και κλίμα.


Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί πως η κάθε συμφωνία προς επίτευξη επενδύσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα τόνωσης της παραγωγικής διαδικασίας καθώς συμβάλλει στην είσοδο της χώρας σε νέες τεχνολογίες και στην εφαρμογή αυτών, καθιστώντας πλέον την διαδικασία άκρως ανταγωνιστική.


Η Πολιτική και η Επένδυση επομένως καλούνται σε συνεργασία διότι η μεν πρώτη αποτελεί το όχημα και η επίτευξη της δεύτερης αποτελεί τον κινητήριο μοχλό κάθε οικονομίας και φυσικά και της Ελλάδας.


Επομένως γίνεται άμεσα αντιληπτή η πολιτική επί επενδύσεων και ο σχεδιασμός επί της ανάτασης της εγχώριας οικονομίας, αρκεί να δούμε τα πρώτα βήματα περί πολιτικών κινήτρων που δίδονται σε χώρες και σε επενδυτές και σε συνδυασμό με το καθεστώς ενός σύγχρονου και απλού αναπτυξιακού νόμου και σχεδίου, η κυβερνητική πολιτική γίνεται πρέσβυς της οικονομικής ικανότητας της χώρας και των συντελεστών αυτής ευρύτερα.


Ειδικά εάν οι επενδύσεις αφορούν στρατηγικούς τομείς η χώρα καθίσταται σημαντικός παράγοντας στην περιοχή και μόνο από το χαρακτηριστικό της επένδυσης ως στρατηγική προτεραιότητα για την οικονομία.


Η χώρα εισέρχεται σε νέα περίοδο και η πολιτική συμβάλλει. Η κοινωνία ευρύτερα επικροτεί διότι αποτελεί επιδίωξη της η οικονομική ανάταση καθώς και η αποκατάσταση του ρόλου της στην Ευρωπαική και Διεθνή οικονομία.

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page