top of page

Plan of Business

Financial

and Accounting Advisors

Ανάλυση χρηματοοικομικών καταστάσεων και Δανειστές


Η χρηματοοικονομική ανάλυση οικονομικών καταστάσεων και ειδικότερα τα αποτελέσματα που εξάγονται από αυτή είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για εξωτερικά ενδιαφερόμενα της επιχείρησης καθώς και για την ίδια την Διοίκηση της επιχείρησης.


Κυρίως όμως όταν γίνεται λόγος για την ίδια την λειτουργία της επιχείρησης και συγκεκριμένα την συμπεριφορά της έναντι των δανειστών, τα συμπεράσματα μιας ανάλυσης αποτελούν και τον οδηγό ακριβώς με ποιον τρόπο καλούνται οι δανειστές να κινηθούν και τη γενικότερη στάση θα τηρήσουν.


Αρχικά, ως δανειστές κατονομάζουμε εκείνους που δανείζουν κεφάλαια στην επιχείρηση με μορφές δανεισμού όπως αυτή που χορηγείται από τους προμηθευτές της είτε για αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων ή γενικότερα από άλλα πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες προς την επιχείρηση.


Ειδικότερα ως προς τον τρόπο εξόφλησης των υπηρεσιών, αυτές κανονικά αποπληρώνονται σε βραχύ χρονικό διάστημα γεγονός που φανερώνει το ύψος χρηματικών διαθεσίμων της επιχείρησης και κατ’ επέκταση με ποιον τρόπο αυτά χειρίζονται.


Επίσης μια επιχείρηση μπορεί να δανείζεται βραχυπρόθεσμα κεφάλαια όπως αυτά που θεωρούνται πιστώσεις από τους προμηθευτές, δάνεια από τράπεζες ώστε να αντλεί τα απαραίτητα κάθε φορά κεφάλαια.


Τα κεφάλαια που προέρχονται από δανεισμό επιβαρύνονται με τόκους εφόσον η επιχείρηση δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα της οικονομικής κατάστασης που παρουσιάζει. Συγκεκριμένα σε περίπτωση ζημιογονάς χρήσης τότε αυτό αποτελεί σήμα κινδύνου για τους δανειστές διότι η επιχειρηματική δραστηριότητα περιορίζεται δραστικά.


Γεγονός που επηρεάζει και την θέση των επενδυτών, των δανειστών και των ίδιων των μετόχων σε καταβολή μερισμάτων, οπότε για το καθένα μέρος τα συμπεράσματα της ανάλυσης έχουν διαφορετικό σκοπό και νόημα.


Ο επενδυτής εξετάζει την πορεία σε βάθος χρόνου της επιχείρησης ενώ οι δανειστές εξετάζουν την ασφάλεια που παρέχει η επιχείρηση σύμφωνα με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ως προς την επιστροφή των κεφαλαίων και την εξόφληση τόκων.


Σε σχέση με τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη οι δανειστές αποκτούν μια συμπεριφορά που θεωρείται συντηρητική και βασίζονται σε οικονομικά δεδομένα των οποίων η ανάλυση εξάγει συμπεράσματα πχ ως την αξία των περιουσιακών στοιχείων και ακριβώς ποια είναι η αποτίμηση ρευστοποίησης τους καθώς και άλλα που συντελούν την παροχή γενικότερης ασφάλειας.


Συγκεκριμένα για παροχή βραχυχρόνιας πίστωσης εξετάζεται η ταχύτητα των κυκλοφοριακών στοιχείων και ο βαθμός όπως είπαμε της ρευστοποίησης, αντίθετα σε μακροπρόθεσμη δανειοδότηση εξετάζεται η πρόβλεψη κερδοφορίας και η εισροή κεφαλαίων και κυρίως η ικανότητα της Διοίκησης να διατηρήσει μια υγιή οικονομική πορεία.


Τέλος, οι δανειστές ενδιαφέρονται για την διάρθρωση των κεφαλαίων και κυρίως για την σχέση ξένων και ίδιων κεφαλαίων που παρουσιάζει το βαθμό επάρκειας κάλυψης των ξένων κεφαλαίων από τα κεφάλαια που διαθέτει η επιχείρηση. Γεγονός που συμβάλλει και στον καθορισμό της πολιτικής της ως προς την αύξηση των κεφαλαίων της.


Η χρηματοοικονομική ανάλυση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για να παρουσιαστεί η συνολική εικόνα της οικονομική κατάστασης της εκάστοτε επιχείρησης. Συμβάλλει στον καθορισμό εκείνων των πολιτικών που είναι ικανές να μειώσουν ζημιές με έλεγχο λειτουργικών εξόδων, να εξασφαλίσει μια σταθερή κερδοφόρα πορεία και γενικότερα να καθορίζει τιμολογιακή και πιστωτική πολιτική.


Πλήθος λειτουργιών επηρεάζει η ανάλυση καθίσταται πλέον αναγκαία σε μεταβολές της οικονομίας.

52 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page